17.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialPedepse blânde pentru traficanţii de droguri

Pedepse blânde pentru traficanţii de droguri

În cazurile de trafic cu marijuana sau cannabis, traficanţii nu stau în închisoare.

În timp ce în întreaga ţară reprezentanţii administraţiilor locale, societatea civilă sau politicieni de toate culorile cer scoaterea în afara legii a etnobotanicelor, adică „drogurile uşoare”, traficul cu droguri de mare risc, scos în afara legii, este pedepsit, în majoritatea covârşitoare a cazurilor cu… suspendarea executării pedepsei cu închisoarea.

Zilele trecute, poliţiştii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul IPJ Galaţi au capturat încă un grup de 4 traficanţi de droguri, care au şi fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile. Cazul e unul tipic pentru micile grupări de traficanţi. Poliţiştii i-au prins în flagrant pe Florin Ţurcanu (24 ani), Robert David (23) şi Marian Petrea (25) din Galaţi şi George Melinte (40), din Grindu, judeţul Tulcea, care încercau să vândă 10 grame de marijuana în preajma unei săli de fitness de pe str. Brăilei. Cele 10 grame de marijuana costau 600 de lei.

Poliţiştii au efectuat 5 percheziţii domiciliare şi au găsit la locuinţa lui Petrea 220 grame de marijuana. Din cercetări a rezultat că George Melinte trimisese 1 kg de marijuana din Grecia, prin coletărie. În concluzie, până să fie prinşi, traficanţii au vândut pe piaţa gălăţeană 700 grame de marijuana. Pe rolurile instanţelor de la Tribunalul Galaţi există zeci de dosare în care astfel de grupări de traficanţi sunt judecate pentru infracţiuni la Legea 143/2000, de combatere a traficului şi consumului de droguri. Chiar şi micii traficanţi riscă pedepse grele cu închisoarea, dar, în majoritatea cazurilor, aceştia primesc suspendare. Spre exemplu, în dosarul 5054/121/2010, Dan Chiselef, Andrei Vrabie şi Fănică Ciriblan, care au fost condamnaţi la 4, la 3 şi respectiv 2 ani şi 6 luni de închisoare, dar cu suspendarea pedepsei. În dosarul 21/121/2010, Alexandru Constantin a primit o pedeapsă de 3 ani şi 2 luni, Adrian Miron – una 8 luni, iar George Oprişan a primit 4 luni de închisoare. Şi în acest dosar instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei.

„Ciubucul” statului, marijuana şi cannabis

Statul adună drogurile găsite asupra micilor traficanţi. În cazul ultimului flagrant de la Galaţi s-a ales cu 210 g de marijuana. În dosarul 21/121/2010, instanţa a dispus confiscarea de la Alexandru Constantin a 240 g de cannabis, iar de la Adrian Miron a 7 g de cannabis. În dosarul 5054/121/2010 judecătorii au dispus confiscarea a 17 g de cannabis de la Fănică Ciriblan şi Dan Chiselef, precum şi a 550 de lei şi 300 de euro, bani rezultaţi din vânzarea drogurilor. Potrivit bilanţului structurii centrale a DIICOT pe anul 2010, valoarea totală a drogurilor confiscate a fost de 4,2 milioane euro.

Chiar şi micii traficanţi riscă pedepse grele cu închisoarea, dar, în majoritatea cazurilor, primesc suspendare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă