17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInternaționalLăsaţi prejudecăţile deoparte!

Lăsaţi prejudecăţile deoparte!

Un titlu din ziarele din februarie, de anul trecut, suna cam aşa: „Filmul cu lesbiene «The Kids are all right» a luat Premiul Gay la Berlin, adică celebrul Teddy Bear”.

Asta însă n-ar trebui să vă facă să-l ocoliţi, aşa cum s-a întâmplat în unele orăşele din SUA, unde a fost boicotat şi chiar s-a refuzat distribuirea lui pe marile ecrane, mai ales pentru că, în conformitate cu sondajele, românii nu sunt prea friendly cu această minoritate. Articolul însă se adresează unor cinefili avizaţi. În concluzie, nu rataţi ocazia să înţelegeţi mai bine nişte lucruri despre o lume încă parţial tabu la noi. Cu siguranţă că de Sărbători aţi tot auzit, la ştiri, cum Sir Elton John împreună cu partenerul său au un copil… prin intermediari.

Povestea răsturnată ar fi tocmai cea de faţă, în care două femei, cu nume ambisex: Nic şi Jules, şi-au întemeiat o familie, din care fac parte şi doi copii. Băiatul, Laser (Josh Hutcherson din „Călătorie în centrul Pământului” sau „Polar Express” ori excepţionalul „American Splendor”), ajungând la o vârstă critică, începe să se întrebe cine o fi tatăl său biologic, adică donatorul. Sora lui, Joni (Mia Wasikowska, pe care am descoperit-o în „Alice în Ţara Minunilor” alături de Johnny Depp, dar şi în varianta americănească a lui „În derivă”/„In Treatment”, unde joacă rolul gimnastei psihanalizate), fiind deja majoră, poate să facă o cerere oficială în acest sens, iar „ofertantul” este contactat şi poate accepta să-şi decline identitatea.

Scenariul foarte bine şi ingenios structurat îi aparţine regizoarei Lisa Cholodenko, de orientare gay de altfel, ajutată şi de un bărbat (!), Stuart Blumberg (care apare şi pe ecran, pe post de asistent de bucătar, chiar dacă pe generic este sărit), un heterosexual. Poate de aceea a şi funcţionat atât de bine trama acestei pe­licule, pentru că au fost combinate două abordări, în ceea ce s-a spus că ar fi chiar o experienţă reală a realizatoarei. O altă mare revelaţie interpretativă, pe lângă Annette şi Julianne, care sunt remarcabile, este Marc Rufallo, total diferit de „Shutter Island”, tot de anul acesta, sau de „Zodiac”, în ambele fiind câte un repre­zentant al legii. De data asta e un tip foarte amator de amante şi care a donat, cândva, la 19 ani, pentru bani şi de amuzament, spermă şi acum îşi descoperă… „produ­sul”. Întâlnirea cu cei doi copii e destul de stânjenitoare, în prima fază, entuziasmul curiosului pare să atingă doar cote mini­me, în schimb fata e mai dispusă să-l accepte pe acest pasionat de tot ceea ce este organic! Fără a mai socoti şi tentanta motocicletă care reuşeşte să fie un fel de spărgător de gheaţă şi o tentaţie maximă pentru adolescent.

Copiii îl aduc în familia atipică, pe care e gata s-o dea peste cap, trezind sentimente mai puţin ortodoxe unei femei căreia oficial îi plac doar femeile. Totul este o demonstraţie că lucrurile sunt infinit mai complicate decât par, în relaţiile sentimentale, indiferent de orientare. Un sfat pentru cei tentaţi de un adulter: atenţie mare când vă pieptănaţi, totul se poate întoarce împotriva voastră, cu probe… palpabile! În plus, filmul este o invitaţie de a descoperi o lume care încă se ascunde şi nu e neapărat dispusă să-şi pună pe tapet neliniştile, niciunde în lume. Fără a mai socoti încă o idee preconcepută şi anume că generaţia următoare va lua modelul cu siguranţă de la părinţii de acelaşi sex şi vor încerca combinaţii de acelaşi tip. Practica arată că lucrurile nu stau deloc aşa, iar educaţia şi discuţiile formatoare sunt absolut aceleaşi indiferent de familie. Rămâne de văzut care va fi reacţia spectatorului şi a blogge­rilor autohtoni!

COPIII SUNT BINE-MERSI
SUA, 2010, 1h 44min.
THE KIDS ARE ALL RIGHT. Regia: Lisa Cholodenko. Cu: Annette Bening, Julianne Moore, Mark Ruffalo, Mia Wasikowska, Josh Hutcherson. Distribuit de Independenţa Film.
Bucureşti (Movieplex Cinema Plaza, Hollywood Multiplex, Studio, Cinema City Sun Plaza, Cinema City Cotroceni), Cluj (Cinema City), Arad (Cinema City)

Cele mai citite

Rusia e furioasă. Muniția din India a ajuns în Ucraina

Proiectilele de artilerie vândute de producătorii de armament indieni au fost deturnate de clienții europeni către Ucraina, iar New Delhi nu a intervenit pentru...

Lumina speranței în întuneric: Nevăzătorii cer Guvernului să-i privească în ochi

Nevăzătorii sunt revoltați că noua Lege a pensiilor le ia până la 80% din venituri Nevăzătorii protestează împotriva reducerii pensiilor cu până la 80%, cauzată...

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a suferit o pierdere imensă. Ana Karina Schneider s-a stins din viață

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a suferit o pierdere profundă cu decesul conf. univ. dr. habil. Ana-Karina Schneider, o personalitate remarcabilă în domeniul Literaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă