0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialFlorian Bodog, despre criza vaccinurilor: Se vor da amenzi care pot ajunge...

Florian Bodog, despre criza vaccinurilor: Se vor da amenzi care pot ajunge și la zece mii de lei părinților care refuză informarea

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat, luni, că părinții care vor refuza să participe la acțiunile de informare privind vaccinarea vor fi amendați. Astfel, sancțiunile ar putea ajunge și la zece mii de lei, informează Agerpres.

„Sancțiunile privesc atât ministrul, cât și funcționarii din minister, Direcțiile de sănătate publică, absolut tot lanțul de vaccinare, iar ceea ce s-a vehiculat în presă cu privire la faptul că părinții vor fi amendați pentru faptul că nu-și vaccinează copiii este inexact. Părinții vor fi amendați în situația în care refuză să participe la întâlnirea cu grupul de lucru, refuză să participe la întâlnirea cu medicul de familie pentru a fi informați despre vaccinuri. Practic, părintele are dreptul să refuze, dar își asumă toată responsabilitatea", a spus Florian Bodog, prezent la Institutul Clinic Fundeni.


Citește și:  Fostul ministru Funeriu compară opinia anti-vaccin cu cea pro-nazistă: Ar trebui interzisă, pentru că instigă la omor

Fostul ministru al Educației Daniel Funeriu susține că opinia anti-vaccin ar trebui interziă prin lege și o compară cu „opinia pro-nazistă”, interzisă pentru că „aduce moarte”.


Florian Bodog a continuat precizând că proiectul legii vaccinării propune diferite cuantumuri de amenzi.

„Proiectul a intrat deja de săptămâna trecută în format electronic pentru avizare interministerială, astăzi a plecat în format scris la toate ministerele și va fi făcut public. (…) Da, sunt și amenzi de zece mii de lei, dar sunt pentru părinții care refuză să participe la acțiunea de informare, nu pentru cei care refuză vaccinarea", a precizat ministrul Sănătății..

Întrebat dacă în proiect este prevăzută și decăderea din drepturi, ministrul a răspuns că nu, dar „este o decizie pe care statul român o poate lua de la caz la caz".


Citește și: Vaccinul anti-prostie | OPINIE

Un stomatolog face campanie împotriva vaccinării copiilor. Un domn nu vrea niciun fel de CARD, pentru că dacă citim invers e DRAC. Mulți plâng încă după Ceaușescu pentru că pe vremea aia se dădea, iar acum trebuie să câștigi. Există o singură explicație: lipsa unui vaccin anti-prostie făcut din sănătoasele tulpini autohtone.


Președintele PNL, Ludovic Orban, s-a pronunțat, sâmbătă, pentru vaccinarea obligatorie a copiilor, menționând că ministrul Sănătății și Guvernul trebuie să rezolve această problemă. Și premierul Mihai Tudose a susținut că situația actuală din România ar impune introducerea vaccinării obligatorii.


Raportul Ministerului Sănătății privind Programul Național de Vaccinare, publicat miercuri, relevă că, la peste un an de la izbucnirea epidemiei de rujeolă, care a făcut până în prezent 32 de victime, România nu are stocuri de vaccinuri în caz de epidemie, că nu există un buget pentru situaţii de urgentă de acest tip şi nici personal care să intervină.

Sursa citată precizează să unii medici de familie reprezintă „ameninţare", pentru că refuză să vaccineze copiii. O altă primejdie este „goana după audienţe/senzaţional a unor canale de presă, care pot afecta educaţia pro-vaccinare, prin difuzarea de informaţii false, părtinitoare".

În raportul de 13 pagini înaintat premierului Tudose, ministrul Sănătăţii enumeră următoarele cauze pentru izbucnirea epidemiei de rujeolă: scăderea continuă a acoperirii vaccinale în ultimii zece ani, declin accentuat în ultimii doi ani din cauza neprezentării părinţilor la medicul de familie, refuzului vaccinării şi lipsei periodice a vaccinului.



Totodată, Ministerul Sănătăţii notează că „prezenţa unor categorii de populaţie vulnerabile, fără acces la servicii medicale, neînscrise la medicul de familie, migratorie la nivel naţional şi internaţional" a avut „o pondere importantă în răspândirea bolii".

Cu toate că a trecut mai bine de un an de la izbucnirea epidemiei de rujeolă, fiind înregistrate 8.246 de cazuri confirmate în ţară, din care 32 de decese, Ministerul Sănătăţii admite, la capitolul „puncte slabe", că nici acum România nu are stocuri de vaccinuri pentru intervenţie în situaţii de epidemie.

Mai mult, „nu există un buget dedicat intervenţiei în situaţii de urgenţă", „nu există personal antrenat pentru intervenţie (cu puţine excepţii)" şi nici „o procedură operaţională standard pentru situaţii de urgenţă", şi „nu există o evidenţă clară a copiilor eligibili la vaccinare".

În rândul ameninţărilor care pândesc populaţia, precum refuzul unor medici de familie de a imuniza copiii sau „deficitul de informare, la nivelul unor segmente din societate", Ministerul Sănătăţii invocă şi „goana după audienţe/senzaţional a unor canale de presă, care pot afecta educaţia pro-vaccinare, prin difuzarea de informaţii false, părtinitoare".

Potrivit sursei citate, 2.277 de localităţi nu au medic de familie, cu acoperire vaccinală sub 95% şi populaţie de etnie rromă. În plus, totalul copiilor între nouă luni şi nouă ani nevaccinaţi este de 224.202, dintre care sunt 30.706 de copii între 9-11 luni din două categorii: 25.026- înscrişi la un medic de familie şi 5.680 – neînscrişi la un medic de familie şi 194.496 de copii cu vârsta între 1-9 ani, la fel din două categorii: 155.727- înscrişi la un medic de familie şi 37.769 – neînscrişi la un medic de familie.

În concluzia raportului, Ministerul Sănătăţii precizează că este necesară promovarea legii vaccinării şi reorganizarea întregului sistem de acordare a serviciilor medicale de vaccinare.

 

Cele mai citite

Ultimele imagini cu avionul prăbușit în Kazahstan. Ce parte din acesta a fost avariată

Pe imaginile filmate de unul dintre supravieţuitori se poate observa că aripa avionului este ruptă, iar aeronava este în cădere, oamenii în jur par...

Alba Iulia suspendă taxa de promovare turistică, după cererea hotelierilor

Consiliul Local Alba Iulia a votat, la începutul acestei săptămâni, pentru suspendarea taxei de promovare turistică, care se aplica turiștilor cazați în municipiu. Decizia...

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...
Ultima oră
Pe aceeași temă