21 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialConfruntări armate la frontiera dintre Cambodgia şi Thailanda

Confruntări armate la frontiera dintre Cambodgia şi Thailanda

Thailanda şi Cambodgia încercau duminică să calmeze tensiunile, a doua zi de la un acord de armistiţiu, după schimburi de focuri între militari ai celor două ţări, cele mai violente începând din 2008, transmite AFP, citat de Mediafax.

„Armata şi miniştrii Afacerilor Externe din cele două state încearcă să normalizeze situaţia”, a declarat premierul thailandez Abhisit Vejjajiva, după critici ale „cămăşilor galbene” regaliste, care îl acuză de „slăbiciune” şi „laşitate”.

Aceste schimburi de focuri „arată că nu trebuie să mai uităm niciodată să ne apărăm suveranitatea”, a adăugat el, în timpul discursului său săptămânal televizat.

Potrivit unui comandant al armatei cambodgiene staţionat la Preah Vihear, situaţia rămâne „tensionată”. „Cele două părţi rămân în alertă”, a declarat acest oficial militar. Potrivit acestuia, cele două armate s-au întâlnit duminică şi încercau să amelioreze situaţia.

Confruntări între militarii cambodgieni şi thailandezi au avut loc vineri timp de aproximativ două ore, urmate de noi schimburi de focuri sâmbătă dimineaţă, timp de aproximativ 30 de minute, în apropiere de un templu disputat de ambele ţări, la frontiera comună, în apropiere de Preah Vihear.

În timpul acestor lupte, cele mai violente după 2008, cinci persoane au fost ucise: un militar şi un sătean thailandez, şi doi militari şi un civil cambodgieni.

Presa din cele două ţări afirmă că bilanţul este în realitate mult mai mare: ziarele thailandeze menţionează 64 de militari cambodgieni ucişi, în timp ce, în Cambodgia, presa afirmă că 30 de militari thailandezi şi-au pierdut viaţa.

Aproximativ 8.000 de persoane, doar de partea thailandeză, au fugit din casele lor, dar ele începeau să se întoarcă duminică, potrivit guvernatorului provinciei, Somsak Suwansujarit.

Mai multe sectoare ale frontierei nu au fost delimitate, ceea ce alimentează diferende aflate la originea mai multor incidente armate, soldate cu mai mulţi morţi în 2008 şi 2009.

Disputa s-a cristalizat în jurul templului Preah Vihear, vestigiu al secolului al XI-lea, clasat de UNESCO în 2008 şi deţinut de Cambodgia, potrivit unei decizii a Curţii Internaţionale de Justiţie din 1962.

Cele mai citite

Fragmente osoase descoperite pe un drum forestier din județul Olt

O serie de fragmente osoase, aparent de origine umană, a fost descoperit pe un drum forestier din județul Olt, în apropierea pârâului Dârjov, sâmbătă...

VIDEO Cel puțin 51 de persoane au murit într-o explozie de la o mină de cărbune din Iran

O explozie de gaz într-o mină de cărbune din provincia iraniană Khorasan de Sud a ucis cel puțin 51 de persoane și a rănit...

Polul prospețimii: Orașul european care domină la capitolul aer curat

Agenția Europeană a Mediului a făcut o clasificare a orașelor cu cel mai curat aer, dar și a zonelor cu cele mai multe probleme...
Ultima oră
Pe aceeași temă