21 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialExporturile de gaze din Egipt către Israel şi Iordania ar putea fi...

Exporturile de gaze din Egipt către Israel şi Iordania ar putea fi întrerupte pentru două săptămâni

Exporturile de gaze naturale din Egipt către Israel şi Iordania ar putea fi întrerupte pentru cel mult două săptămâni după explozia care a afectat sâmbătă un gazoduct din Deşertul Sinai, a declarat minitrul egipean al petrolului, Sameh Fahmy, citat de Bloomberg, informează Mediafax.

Incidentul de la El Arish, din nordestul Sinaiului, a fost un act terorist înfăptuit de „mâini străine”, potrivit televiziunii de stat. Ministerul petrolului a arătat pe de altă parte că explozia a fost cauzată de o scurgere de gaze.

Fahmy a declarat că repararea conductei ar putea dura una-două săptămâni.

Companiile Ampal-American Israel Corp şi Merhav Group of Companies, partenerii israelieni din Est Mediterranean Gas Co, operatorul conductei către Israel, au precizat că gazoductul care leagă El Arish de Ashkelton este intact şi nu a fost afectat de explozie. Livrările de gaze către Israel au fost întrerupte de un incendiu şi ar putea fi reluate în mai puţin de o săptămână, potrivit Ampal.

Circa 40% din consumul de gaze al Israelului este acoperit prin importuri din Egipt.

Întreruperea operaţiunilor gazoductului are ramificaţii politice şi simbolice care transcend impactul asupra securităţii energetice a statelor vecine Egiptului, în particular pentru Israel. „Domnia” de 30 de ani a preşedintelui Hosni Mubarak a fost zguduită de aproape două săptămâni de proteste şi manifestaţii de stradă violente, iar stabilitatea din regiune depinde de orientarea politică a viitorului regim.

Mubarak a avertizat că plecarea sa acum ar arunca în haos Egiptul, primul stat arab care a semnat un tratat de pace cu Israelul, în 1979.

Cealălalt stat afectat de explozie, Iordania, a anunţat că va asigura consumul intern din rezervele naţionale până la încheierea lucrărilor de reparaţie a conductei.

Cele mai citite

Sfidare, numele tău este Klaus

Poate că cei care și-au luat bac-ul cu o notă de peste 7,03 își vor aduce aminte că împăratul roman Caligula şi-a învestit...

Femeie găsită carbonizată într-o casă cuprinsă de un incendiu

O tragedie a avut loc în comuna Laza, județul Vaslui, unde o femeie de 50 de ani a murit carbonizată în propria locuință în...

Modificări în susținerea examenului de de Definitivat în învățământ

Ministerul Educației a anunțat că proba scrisă pentru examenul de definitivat din anul școlar 2024-2025 va avea loc mai devreme, pe 8 iulie 2025,...
Ultima oră
Pe aceeași temă