14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialMacrofotografiile ne schimbă percepţia asupra lumii

Macrofotografiile ne schimbă percepţia asupra lumii

Macrofotografia, un domeniu care-şi găseşte puţini amatori din cauza complexităţii sale, ajunge să aibă puţini specialişti. Dar incredibil de buni! Cadrele surprinse de ei ajung în documentarele unor posturi precum Discovery sau National Geographic, ori, dacă vă doriţi un produs românesc, la “Teleenciclopedia”. Macrofotografia presupune surprinderea obiectelor mici şi foarte mici.

Thomas Shahan este un american din Oklahoma care a dezvoltat o pasiune aparte pentru insecte şi arahnide, ajungând să facă fotografii aclamate în presa de specialitate şi preluate de ziare, reviste, televiziuni şi agenţii de publicitate din toată lumea. Nu se limitează doar la a face fotografii, desenează şi filmează insecte şi păianjeni în mediul lor. Multe dintre lucrările sale pot fi văzute pe site-ul thomasshahan.com.

În România, Thomas Shahan este prezentat pentru prima dată prin intermediul unei galerii dedicate pe romanialibera.ro.

“Pentru unele imagini lucrez chiar şi luni de zile. Se întâmplă să pândesc o vietate zile, săptămâni şi chiar luni în şir. Sunt imprevizibile. Sunt până la urmă nişte animale sălbatice, dar asta face fotografiile atât de spectaculoase”, povesteşte Thomas Shahan pentru România liberă.

Ca să ajungă la o fotografie reuşită, artistul realizează sute de cadre unul după altul. Abia când descarcă pozele, observă care pot fi prezentate mai deaprte lumii şi care au fost doar încercări nereuşite, bune de trimis la coş.

Lumea văzută prin lentila aparatului său de fotografiat pare una ireală. Multe vietăţi se apropie de concepţiile noastre legate de extratereştrii şi OZN-uri. Pentru a ajunge însă să fixeze pe film, în aparat, o mică vietate, Thomas Shahan are nevoie de foarte multă răbdare.

“Unele insecte se sperie de cameră, fug, trebuie să le urmăresc şi trebuie să caut trucuri pentru a mă face invizibil. Altele par să guste prezenţa aparatului de fotografiat şi îmi uşurează munca”, descrie Thomas Shahan efortul său.

Unul dintre locurile preferate de el pentru a “sta la pândă” este parcul natural “Red Bud Valley Nature” din statul Oklahoma.

Pentru a explica ce înseamnă macrofotografia şi cum a ajuns să realizeze unele dintre cele mai apreciate “lucrări” ale sale, artistul a postat pe YouTube un clip, pe care îl găsiţi şi în galeria multimedia de pe romanialibera.ro.

 

Cele mai citite

Burkina Faso: Autoritățile interzic mai multe agenții de presă străine

Autorităţile din Burkina Faso au suspendat mai multe instituţii de presă străine deoarece au prezentat subiectul prin care armata, aflată la putere, a fost...

Mesajul lui Putin către români

Părintele Ciprian Mega din Oradea s-a bucurat de un tur de forță la Moscova, grație ultimei sale producții cinematografice “21 de rubini.” Marele om...
Ultima oră
Pe aceeași temă