Peste 3.000 de marinari și zeci de nave, dar și elicoptere și avioane de luptă, inclusiv două avioane Typhoon ale forțelor aeriene britanice, au participat la evenimentele organizate de Ziua Marinei în acest an. Pe faleza Cazinoului din Constanța, unde au avut loc ceremoniile și spectacolele organizate de Forțele Navale Române, au venit și circa 10.000 de oameni.
Primul lucru pe care l-au experimentat cei care au asistat la Ziua Marinei a fost aglomerația. S-a circulat infernal în Constanța, un drum care se făcea în mod normal în mai puțin de cinci minute se parcurgea acum în cel puțin 30-40. Poliția Rutieră blocase intrările spre port, dar mii de șoferi doreau să ajungă cât mai aproape de faleză. Aglomerație a fost și pe faleză. Pentru prima dată, spectatorii au avut acces pe toată faleza, cu excepția unei porțiuni aflate în fața oficialităților.
Avioane de vânătoare și senzație
Ceremoniile propriu-zise au început la ora 9.55, în fața Comandamentului Flotei din Constanța. În loja oficială s-au aflat președintele României, Klaus Iohannis, ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, şeful Statului Major General, Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Forţelor Navale, Alexandru Mîrşu, aleși locali sau parlamentari, conducători ai cultelor.
S-a intonat imnul de stat și s-a înălțat cel mai mare drapel de la malul Mării Negre, pe catargul de pe faleză. După discursurile celor prezenți, au urmat sosirea zeului Neptun și o slujbă religioasă a unui sobor care l-a avut în frunte pe IPS Teodosie.
Cel mai așteptat moment a fost cel al exercițiilor demonstrative ale Forțelor Navale Române. Un elicopter Puma Naval a lansat cinci parașutiști, remorcherele Voinicul, Vânjosul şi Vârtosul au „dansat” un vals în fața spectatorilor, iar scafandrii de la Forțele Speciale i-au salutat pe oficiali de la bordul șalupelor rapide sau al elicopterelor. Mai multe avioane de vânătoare au făcut senzație, trecând, într-un sunet asurzitor, deasupra spectatorilor, a bătrânului Cazinou și a navelor, simulând un atac cu bombe.
La exerciții a participat și un avion de cercetare P8 Posseidon al SUA, în cadrul unui exerciţiu de căutare şi atac submarin inamic. La fel ca în anii trecuți, a avut loc și un clasic exerciţiu de respingere a desantului maritim, la care au participat zece bărci de asalt ale infanteriei marine, aeronave F16, elicoptere Puma Naval, un monitor şi o vedetă blindată.
Navele Gărzii de Coastă au desfăşurat un exerciţiu de combatere a imigraţiei ilegale pe mare, apoi a avut loc salutul cu trei elicoptere Puma Naval, simultan cu defilarea navelor şi salutul final. Au urmat parada aviaţiei civile și defilarea velierelor.
Ce a susținut președintele
În discursul său oficial, președintele României a vorbit despre importanța dotării armatei. „În arealul Mării Negre ne confruntăm cu provocări de securitate din ce în ce mai complexe şi mai volatile, precum şi cu un grad sporit de impredictibilitate şi incertitudine. România îşi asumă şi mai activ profilul de stat puternic şi de actor regional relevant. Suntem un pilon de stabilitate şi furnizor de securitate în regiune. Depunem eforturi consistente pentru ca rolul Mării Negre şi importanţa sa strategică să fie recunoscute la nivelul NATO şi al Uniunii Europene. Un stat nu poate fi cu adevărat puternic dacă nu are capacitatea de a-şi proteja cetăţenii şi de a le asigura securitatea. Avem nevoie de o armată înzestrată şi pregătită să facă faţă cu succes provocărilor actuale, iar aceasta implică eforturi deosebite în ceea ce priveşte dotarea şi modernizarea. România este un stat credibil şi predictibil, determinat să participe la asigurarea securităţii colective împreună cu aliaţii săi. Respectarea pe termen lung a acestui angajament va permite înzestrarea armatei cu tehnică modernă, de ultimă generaţie”, a susținut șeful statului.