3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialAmerica alocă 5,6 milioane de dolari pentru infrastructura militară din România. Două...

America alocă 5,6 milioane de dolari pentru infrastructura militară din România. Două baze aeriene vor fi modernizate anul viitor

Statele Unite au aprobat suplimentarea cu 5,6 milioane de dolari a fondurilor destinate modernizării infrastructurii militare din România.

Astfel, în anul 2018 sunt planificate investiţii de 3,4 milioane de dolari la Baza Aeriană Câmpia Turzii și de 2,2 milioane de dolari la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Discuții pe acest subiect s-au purtat luni, la sediul Ministerului Apărării Naționale, între secretarul de stat Mircea Duşa, fost ministru al Apărării, și preşedintele Comisiei de politică externă din Camera Reprezentanţilor a SUA, Edward Randall Royce.

"Mircea Duşa a subliniat că inaugurarea proiectelor de infrastructură de la Mihail Kogalniceanu în valoare de 4,6 milioane de dolari reprezintă o dovadă în acest sens, care va fi urmată, în 2018, de investiţiile de la Baza Aeriană Câmpia Turzii, în valoare de 3,4 milioane de dolari, şi cele de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, în valoare de 2,2 milioane de dolari", a informat MApN.

Modernizarea celor două aerodromuri este necesară nu doar pentru forțele americane din România, ci și pentru partea română. România a cumpărat deja o escadrilă de avioane F-16, iar acum se caută un furnizor pentru o a doua escadrilă, care ar urma să fie cumpărată în viitorul apropiat. Avioane F-16 ale României vor fi repartizate la Bazele Aeriene de la Fetești și de la Câmpia Turzii.


Citește și: SUA trimit trenuri cu tancuri, tunuri şi transportoare blindate în România. Vezi destinaţia finală

Toată tehnica militară ajunsă la Bremerhaven va fi încărcată în trenuri şi transportată până în Bulgaria, trecând prin România, “demonstrând capacitatea aliaţilor şi partenerilor noştri internaţionali de a transporta echipament greu prin regiune, pentru a sprijini operaţiuni militare desfăşurate pe timp de criză”, subliniază Ambasada SUA.


După cum se știe, unitatea de la Mihail Kogălniceanu (județul Constanța) este un punct-cheie pentru operațiunile miitare ale SUA pe Flancul Estic al NATO, atât terestre cât și aeriene, având și avantajul că este extrem de aproape de țărmul Mării Negre.

Pe de altă parte, printre temele discutate luni la sediul MApN s-au mai numărat procedurile pentru achiziţia sistemelor Patriot, asupra căreia Congresul SUA a fost deja notificat, precum şi programul de înzestrare a Armatei Române cu elicoptere de atac.


Citește și: Două mari companii americane s-au oferit să vândă României elicoptere de atac. De ce a ales Ministerul Apărării modelul mai scump

„Sunt două motivații principale: pe de o parte, discutăm cu un producător care a dezvoltat capabilități militare de înalt nivel, apoi discutăm de parteneriatul strategic cu SUA și de situația în care SUA sunt cel mai bun partener al nostru pentru securitatea națională. Vom continua discuțiile, iar dacă mergem la planul de înzestrare a armatei, asemenea capabilități sunt planificate pentru perioada 2019-2020/2021”, a declarat Adrian Țuțuianu.


Cu privire la acest program, scrisoarea de cerere pentru preţ şi disponibilitate a fost deja semnată de ministrul Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, la începutul lunii august, în prezența premierului Mihai Tudose și a reprezentanților companiei Bell Helicopter.

Elicopterele de atac ar urma să fie și ele repartizate la o bază aeriană, iar cea mai probabilă locație va fi un aerodrom modernizat.

Ar putea fi luate în discuție, pe baza acestui criteriu, bazele aeriene de la Fetești, Kogălniceanu sau Câmpia Turzii.


Citește și: România vrea să cumpere rachete Patriot în cadrul programului de înzestrare a armatei. Ministerul Apărării dorește ca procedurile de achiziție să înceapă în acest an

Secretarul de stat în MApN, Florin Vlădică, a precizat că Ministerul Apărării a trimis o solicitare către Biroul de Cooperare în domeniul Apărării care funcționează în cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti, iar cererea urmează să ajungă la Guvernul de la Washington. În solicitare se precizează că România este interesată să achiziţioneze rachete de tip Patriot.


Oficialii americani au evidenţiat contribuţia României la securitatea colectivă a Alianţei şi au mulţumit încă o dată părții române pentru misiunile desfăşurate în Afganistan "şi în special pentru suplimentarea în 2018 a contribuţiei la misiunea Resolute Support, iniţiativă apreciată recent de toate autorităţile decizionale de la Washington", a anunțat MApN.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă