17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialRusia şi SUA ar putea colabora la construcţia de reactoare nucleare civile

Rusia şi SUA ar putea colabora la construcţia de reactoare nucleare civile

Rusia şi Statele Unite ar putea construi împreună reactoare nucleare, în urma unui acord de cooperare în domeniul de profil care a intrat în vigoare în decembrie, transmite RIA Novosti, citat de Mediafax.

Acordul prevede o colaborare mai strânsă privind cercetările, producţia de energie şi comerţ în domeniul nuclear, creează oportunităţi de cooperare ruso-americană în alte state şi ridică restricţiile asupra livrărilor Rusiei de uraniu îmbogăţit, a declarat Mihail Margelov, şeful comisiei de relaţii externe din Camera Superioară a Parlamentului rus.

„Potrivit acordului, companiile americane vor putea cumpăra combustibil nuclear din Rusia, fără restricţii”, a arătat Margelov.
Documentul a fost înaintat Congresului de fostul preşedinte american George W. Bush, dar retras în urma conflictului armat al Rusiei în Georgia, din 2008.

Acordul a fost depus din nou în Congres de către preşedintele Barack Obama, într-o încercare de îmbunătăţire a relaţiilor cu Rusia.
Criticii acordului au susţinut că recompensează Rusia în pofida legăturilor cu Iranul, unde a construit un reactor nuclear.

Cele mai citite

Răzvan Marin, aproape de un gol antologic! Echipa românului a fost zdrobită de Napoli

Cagliari a suferit o înfrângere categorică în fața celor de la Napoli, iar Răzvan Marin a fost unul dintre puținii jucători ai echipei sale...

iOS 18 s-a lansat. Interconectare mai bună între iPhone şi Android

Apple a lansat iOS 18 și iPadOS 18, aducând o serie de noi funcționalități pentru iPhone și iPad. iOS 18 s-a lansat Una dintre cele...

Doi bărbați au murit după ce mașina în care se aflau a intrat într-un copac

Doi bărbați au decedat în noaptea de duminică spre luni, după ce autoturismul în care se aflau a lovit un copac. În urma impactului,...
Ultima oră
Pe aceeași temă