Legile Justiției vor fi decise de Parlament, a declarat președintele PSD, Liviu Dragnea, atacându-l pe președintele Klaus Iohannis, care a criticat propunerile făcute de ministrul Tudorel Toader. Anterior, șeful social-democraților declarase că nu susţine modificarea avansată de ministrul Justiției, conform căreia procurorii șefi ar urma să nu mai fie numiți de şeful statului ci de ministrul de resort.
"Sistemul de justiţie nu trebuie să se învârtă în jurul lui Iohannis sau în jurul lui Kovesi sau Lazăr. Dumneavoastră aveţi impresia că România trebuie să meargă înainte sau înapoi după ce dorinţe are Klaus Iohannis? Nu. Sistemul de justiţie nu trebuie să se învârtă în jurul lui Klaus Iohannis, nici a lui Kovesi, nici a lui Lazăr" a spus Dragnea, în cadrul ședinței CExN.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri, că va modifica legile Justiţiei astfel încât preşedintele României să nu mai aibă dreptul de a numi conducerea Parchetului General şi pe cea a DNA, iar Inspecţia Judiciară să treacă sub controlul ministerului său. Vineri, ministrul Justiției a bătut în retragere privind modificările Legilor Justiției, afirmând că a formulat doar propuneri supuse dezbaterii publice, ulterior, urmând să le trimită Parlamentului, după ce va primi reacții "de la toată lumea".
"Voi trimite proiectul de lege pentru modificarea Legilor Justiției, după ce se va exprima toată lumea, toată societatea, după ce se vor exprima puncte de vedere cu privire la toate problemele enunțate miercuri. De ce procedez astfel?! Legile Justiției ne interesează și ne vizează pe fiecare dintre noi.
Legile Justiției au ca fundament puterea judecătorească în ansamblul ei. Nu am văzut chiar toate reacțiile și conținutul lor. Azi voi vedea cine și ce puncte de vedere a exprimat. Repet primul considerent, faptul că sunt legi fundamentale care reglementează una din cele trei puteri ale statului. În al doilea rând, aștept exprimări cu privire la toate problemele enunțate", a afirmat Toader.
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că acesta este un atac împotriva statului de drept. Şi Parchetul General, condus de Augustin Lazăr a reacţionat dur la planurile guvernării PSD.
„Tragem un semnal de alarmă în legătură cu următoarele modificări: crearea unei direcții specializate pentru cercetarea magistraților (sugerând că problema corupției se află în corpul magistraților și nu în exterior, fiind singura categorie profesională din România pentru care ar urma să se creeze o asemenea structură); trecerea Inspecției Judiciare în subordinea ministrului Justiției, numit politic (precizăm că, în ceea ce privește procurorii, Inspecția Judiciară a fost cel mult în subordinea procurorului general, niciodată sub tutela ministrului Justiției)”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.
DNA a transmis o scrisoare deschisă ministrului Justiției și CSM, afirmând că nu a luat cunoștință nici anterior, nici după conferința de presă în care au fost prezentate modificările la legile justiției, de forma scrisă a proiectelor de lege pentru a avea posibilitatea de a le analiza și de a exprima un punct de vedere fundamentat pe marginea acestor modificări.
Inspecția Judiciară este singura entitate vizată care a întâmpinat cu entuziasm anunțul minstrului Justiției. „Apreciem intenţia ministrului Justiţiei de a consolida independenţa Inspecţiei Judiciare faţă de CSM. Aceste modificări sunt în acord cu poziţiile pe care Inspecţia le-a avut în decursul timpului legat de necesitatea unei autonomii reale a Inspecţiei”, s-a anun-ţat într-un comunicat al Inspecţiei Judiciare.
Această instituţie s-a mai aflat sub conducerea ministerului până în 2004, când a trecut la CSM. În perioada în care ministru al Justiţiei era Rodica Stănoiu, IJ avea reputaţia unui instrument de presiune asupra magistraţilor.