6.1 C
București
vineri, 29 noiembrie 2024
AcasăOp & EdOpiniiMass-media principală se pregătește pentru adevărul teribil despre Coronavirus?

Mass-media principală se pregătește pentru adevărul teribil despre Coronavirus?

Și dacă da, de ce?
 
Cel puțin 3 publicații de anvergură, de orientări politice diferite (de stânga și de dreapta) investighează și conduc spre același raționament : coronavirusul scăpat din laboratorul chinez.
Astfel, Epoch Times, The Guardian și Mail on Sunday se întreabă ostentativ dacă nu cumva virusul are o altă proveniență decât animală.
 
Context
Coronavirusul Covid-19 este derivat din liliacul de potcoavă, pe care cercetătorii îl iau din peșteri la o mie de mile sud de Wuhan. Mai mult, într-un studiu despre 41 de cazuri precoce de Covid-19 publicat în Lancet, 17 nu au avut antecedente de expunere pe această piață, ceea ce indică faptul că focarul avea o altă sursă.

FOTO:Rhinolophidae – denumirea științifică pentru familia liliecilor de potcoavă

O lucrare științifică a Universității de Tehnologie din China de Sud, acum ștearsă, afirma că „coronavirusul ucigaș provine probabil dintr-un laborator din Wuhan”. Liliecii sunt creaturi cu gheare ascuțite, iar strânsoarea mecanică (încleștarea liliecilor pe victime) este adesea stropită cu sânge și urină, cu un potențial de infectare pentru un cercetător nepăsător. „Pacientul zero” ar fi putut fi absolventul de cercetare Huang Yanking, ale cărui documente de cercetare au fost eliminate din site-ul web al institutului. Un alt cercetător prolific la același Institut – cel de Virologie din Wuhan, este Shi Zhengli, căreia i se mai spune și „Femeia liliacă”.

Foto: Shi Zhengli – cercetătoare pe coronavirusuri derivați din lilieci, de unde denumirea femeia liliacă, autoarea unui studiu pe SARS – Cov publicată în 2017, despre care presa a scris că ar fi primit finanțare de la administrația Obama

Zhengli a negat ,,cu propria viață”  zvonurile despre virusul provenit din laboratorul ei, dar reacția sa este suspectată ca fiind o acțiune la comenzile venite de sus, Covid-19 fiind foarte asemănător cu un coronavirus de liliac asemănător cu SARS-ul descoperit anterior de Institutul de Cercetări Militare Nanjing.
 
Într-un documentar Epoch Times, biologul molecular Judy A Mikowitz se îndoia că Covid-19 a fost transmis direct de lilieci: „Cu siguranță cred că asemănarea  de 100% a aminoacizilor indică faptul că nu poate fi o mutație naturală. Aproape cu siguranță este un eveniment de recombinare care a fost condus de laborator ”.
 
The Guardian se întreabă ostentativ dacă Covid-19 își are originea altundeva decât la lilieci, cu un articol recent care citează observația biologului molecular Richard H Ebright că nu poate fi exclusă o scurgere din laborator.
 
Expertul american în biosecuritate, profesorul Richard Ebright, de la Institutul Waksman de Microbiologie al Universității Rutgers din New Jersey, a declarat că, deși dovezile sugerează că Covid-19 nu a fost creat într-unul dintre laboratoarele Wuhan, ar fi putut fi cu ușurință scăpat de acolo în timp ce a fost analizat.
Prof. Ebright a spus că a văzut dovezi conform cărora oamenii de știință de la Centrul pentru Controlul Bolilor și Institutul de Virologie au studiat virusurile cu o securitate doar la nivelul 2 – mai degrabă decât la nivelul 4 recomandat – care „oferă doar protecții minime împotriva infecției lucrătorilor de laborator”.
El a adăugat: „Colectarea de virusuri, cultura, izolarea sau infectarea animalelor ar reprezenta un risc substanțial de infecție al unui lucrător de laborator și de la lucrătorul de laborator, apoi publicul.”
El a concluzionat că dovezile au lăsat „o bază pentru a exclude [că coronavirusul] este o construcție de laborator, dar nicio bază pentru a exclude un accident de laborator”.

Studiul oamenilor de știință din China șters 

Un studiu realizat de Universitatea de Tehnologie din China de Sud a concluzionat că Covid-19 „probabil” își are originea în Centrul pentru Controlul Bolilor din Wuhan – deși la scurt timp după publicarea sa, documentul de cercetare a fost eliminat de pe un site de rețea socială pentru oamenii de știință și cercetătorii.
În mod intrigant, când piața de animale sălbatice a fost închisă în ianuarie, la Beijing News a apărut o știre care îl identifica pe Huang Yanling, un cercetător la Institutul de Virologie, ca „pacientul zero” – prima persoană infectată.
Afirmația a fost catalogată drept „informație falsă” de către institut, care a spus că Huang a plecat în 2015, era în stare de sănătate bună și nu a fost diagnosticat cu Covid-19.
În ciuda negărilor, Beijingul a emis noi legi care solicită gestionarea îmbunătățită a virușilor și facilitățile care să asigure „siguranța biologică”.

Laboratorul din Wuhan  

Publicația Daily Mail a prezentat publicității imagini rare cu laboratorul din Wuhan dar și reacția unuor Membri Seniori din Guvernul Britanic care verifică pe baza rapoartelor de intelligence primite și posibilitatea ca virusul să fi scăpat din laborator.
Mail on Sunday, publicația de duminică a Daily Mail a dezvăluit chiar și că laboratorul a fost finanțat pe studii de lilieci de administrația Obama.
 
Un set de imagini rare au arătat cum oamenii de știință chinezi au efectuat studii în uniforme asemănătoare costumelor spațiale la un laborator de virus care a stârnit teorii uimitoare pe fondul unei pandemii coronavirus. Institutul de Virologie Wuhan, care păstrează mai mult de 1.500 de tulpini de viruși mortali, este specializat în cercetarea „celor mai periculoși patogeni”, în special a virusurilor purtate de lilieci. De când un focar al noului coronavirus a apărut în oraș în decembrie, institutul de 34 de milioane de lire sterline s-a aflat în centrul suspiciunilor, care sugerează că virusul își are originea acolo.
 
O epidemie de SARS a afectat 26 de țări și a dus la peste 8000 de cazuri în 2003

Boala SARS (sindrom respiratoriu sever) a apărut în noiembrie 2002 în provincia Guangdong din sudul Chinei. Această zonă este considerată o zonă potențială de re infectare a SARS-CoV. Alte țări / zone în care s-au produs epicentre de transmitere de la om la om după importarea timpurie a cazurilor au fost Toronto în Canada, Regiunea administrativă specială din Hong Kong din China, Taipei Provincia Chineză, Singapore și Hanoi, în Vietnam.
De atunci, un număr mic de cazuri au apărut ca urmare a unor accidente de laborator sau, eventual, prin transmitere de la animal la om (Guangdong, China).
În 2004, o scurgere dintr-un laborator chinez a dus la un focar de sindrom respirator acut sever (Sars), care a ucis o persoană și a infectat alte nouă. Guvernul chinez a spus că scurgerea a fost rezultatul neglijenței și cinci înalți oficiali ai Centrului Chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au fost pedepsiți.
 
Cu toate acestea, un răspuns vehement din partea OMS sau a marilor administrații ale lumii pentru aceste grave neglijențe nu a venit de nicăieri, drept dovadă că studiile au continuat nestingherite prin aceeași specialiști (chinezi) și cu un deznodământ actual greu de estimat pentru sănătatea populației la nivel global.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Rețea internațională de trafic de heroină destructurată cu sprijinul Europol

Un lider al unei rețele de trafic de heroină, responsabil pentru transporturi masive de droguri din Iran către Europa de Vest, a fost arestat...

Creștere ușoară a numărului de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale în primele 10 luni din 2024

Numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale a înregistrat o creștere de 3,5% în primele zece luni ale anului 2024, ajungând la un total...

Votul din 1 Decembrie: O decizie crucială pentru stabilitatea financiară a României

Cum poate influența stabilitatea politică ratele la credite Românii cu credite bancare se confruntă cu noi presiuni financiare generate de incertitudinea politică. În contextul ultimelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă