7.6 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialAndrei Cornea: Manualul unic | OPINIE REVISTA 22

Andrei Cornea: Manualul unic | OPINIE REVISTA 22

E important să recunoaștem ideea fixă a urmașului politic al PCR de a controla educația, de a permite un minimum de variație și de alternativă – de la Manualul și Editura unice, la educația unică, de aici la gândirea unică și, în final, la partidul unic: parcurgerea acestor pași pare a fi visul secret al unora ca Liviu Pop sau Liviu Dragnea.

Am scris acum două săptămâni despre re­fe­ren­du­mul legat de redefinirea familiei ca fiind un „sim­bol“ al derivei iliberale a regimului PSD-ALDE. Iată că avem în acest moment nu numai simbolul, ci și „lucrul în sine“ – deriva iliberală (sau chiar an­tiliberală) prin excelență, expresia cea mai de­să­vârșită a antipatiei fundamentale a puterii actuale față de libertate: propunerea de „manual unic“, scris, editat și tipărit la o instituție de stat care ar urma să fie înființată – o renăscută Editura Di­dactică și Pedagogică din era comunistă.

Ministrul Liviu Pop (care, în pofida tuturor efor­turilor sale, nu reușește să vorbească românește fără greșeli) acuză „mafia manualelor“, pentru a căuta o justificare a demersului său. Însă pe prin­cipiul că există interese financiare, neapărat ile­gitime, într-o licitație, ar trebui desființate și alte sectoare private: de exemplu, ar trebui să pro­ducem energie printr-o singură firmă de stat ori să vindem carburanți printr-un unic PECO de stat renăscut; în acest fel vom lichida „mafia ener­giei“ sau „mafia petrolului“.

Vom ține astfel, nu-i așa, prețurile sub control. Mai mult, de ce să exis­te o mulțime de importatori și de exportatori pri­vați? Nu există și aici „mafii“ care fac profituri, chi­purile, ilegitime? Și, în general, de ce să nu con­trolăm totul, ca în comunism, prin firme de stat? Economia privată, capitalistă nu e, desigur, lipsită uneori de corupție și chiar de „mafii“ – mai ales când concurența nu funcționează bine și când statul, corupt, intervine prin contracte în favoarea unor clienți.

Dar a propune, într-un sec­tor economic sau altul, înlocuirea economiei pri­vate de piață cu cea centralizată și de stat e o ne­bu­nie.

Citește textul integral în Revista 22

Cele mai citite

Politico: Uimitor la alegerile din România: un candidat neașteptat de extremă dreapta crește în votul prezidențial

Ultranaționalistul Călin Georgescu vine de nicăieri pentru a conduce în primul tur pe premierul de centru-stânga Marcel Ciolacu și liberala Elena Lasconi Ultranaționalistul român Călin...

Cine este Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu

Soția lui Călin Georgescu a trecut de la sistemul bancar la medicina holistică Vicepreședinte al Citibank România, Director al diviziei Global Transactions Services, Cristela Georgescu...

Politico: Uimitor la alegerile din România: un candidat neașteptat de extremă dreapta crește în votul prezidențial

Ultranaționalistul Călin Georgescu vine de nicăieri pentru a conduce în primul tur pe premierul de centru-stânga Marcel Ciolacu și liberala Elena Lasconi Ultranaționalistul român Călin...
Ultima oră
Pe aceeași temă