16.7 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăGDPRCând copiii înghit pastile cu pumnul

Când copiii înghit pastile cu pumnul

Nu ţineţi medicamentele la îndemâna copiilor, iar dacă îi lăsaţi pe micuţi în grija bunicilor, vorbiţi cu aceştia să îşi pună la loc sigur medicamentele pentru inimă, hipertensiune, cele pentru reumatism, diureticele sau barbituricele.

Nu le daţi să bea lapte!

Din cauza intoxicaţiilor cu medicamente, sunt copii care rămân cu retard mental sau motor, iar uneori astfel de situaţii se soldează cu decesul.
„Nu încercaţi să îi ajutaţi dumneavoastră, dându-le să bea lapte. Pentru măsuri de prim ajutor, mai bine sunaţi la spital. Avem un serviciu telefonic, numit Toxapel (021- 210 62 82 sau 021 – 210 61 83), prin care puteţi primi sfaturi. Esenţial este ca micuţii să ajungă la noi rapid pentru spălături stomacale”, spune medicul Elena Petrişor, şefa departamentului de Primiri Urgenţe de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti.
Medicii de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti văd cel puţin trei cazuri pe săptămână de copii intoxicaţi cu medicamente. Unele dintre acestea sfârşesc prin deces. „Sunt mulţi copii lăsaţi în grija bunicilor, care au mai peste tot medicamente de care copiii se simt atraşi, mai ales dacă sunt colorate. Am avut copii intoxicaţi cu antidiabetice orale, cu miorelaxante ori antihipertensive. Unii au fost şi în comă, intubaţi şi cu suport nutriţional, pentru că o vreme nu i-am mai putut hrăni normal”, a atras atenţia medicul Florin Rusu, specialist în Anestezie şi Terapie Intensivă la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”, din Bucureşti. De aceea, specialiştii îi avertizează pe părinţii care îşi lasă copiii în grija bunicilor, pe perioada verii, să discute cu aceştia despre problema medicamentelor, care ar trebui ţinute într-un dulap suspendat, închis, eventual, cu o cheie. „Dacă i-aţi adus pe lume sănătoşi este păcat să îi nenorociţi astfel”, spune medicul.

Micuţi care au băut Cif şi detartrant

De la începutul anului şi până acum, medicii de la „Grigore Alexandrescu” au salvat de la moarte peste 500 de copii intoxicaţi cu medicamente. „Mulţi copii sunt lăsaţi nesupravegheaţi. Am avut micuţi care băuseră Cif, detartrant şi alte substanţe folosite pentru curăţarea aragazului, motiv pentru care a trebuit să le refacem esofagul, dar şi copii care au înghiţit parcetamol cu pumnul, acetonă sau camfor „, spune medicul Florin Rusu.
Un alt medicament care le-a pus probleme medicilor din spitalele de copii a fost Dentocalminul, acum dispărut de pe piaţă. „Era un medicament folosit pentru lucrări dentare şi din cauza căruia copiii intrau în comă profundă şi rămâneau cu sechele ale sistemului nervos”, explică Florin Rusu.
În astfel de cazuri, medicii încearcă să golească conţinutul stomacului, astfel încât substanţele să nu ajungă în creierul micuţilor sau în alte organe. „Le facem spălături gastrice cu cărbune care absoarbe respectivele substanţe”, adaugă medicul.

Intoxicaţiile cu ciuperci, frecvente vara

În cazul copiilor proveniţi din mediul rural, medicii spun că au întâlnit mulţi copii otrăviţi sau intoxicaţi cu ierbicide. „Otrava pentru şobolani sau ierbicidele erau păstrate în sticle de suc sau cutii de îngheţată, iar copiii gustau din ele. Bine că a dispărut soda caus-tică, fiindcă aveam foarte multe intoxicaţii la copii cu această substanţă”, a spus medicul Florin Rusu. Tot copiii din mediul rural suferă adeseori şi intoxicaţii cu nitriţi proveniţi din apa fântânilor. „Laptele praf este preparat cu apă din fântâni, iar sugarii ajung la noi în stare gravă”, avertizează medicul. Nu în ultimul rând, specialistul aminteşte de intoxicaţiile cu ciuperci. „Avem zeci de cazuri de intoxicaţii cu amanite, acele ciuperci cu pălărie roşie pe care copiii pun mâna sau le bagă în gură. În special copii culegătorilor de ciuperci ajung în astfel de situaţii”, a explicat Florin Rusu.

 

Cele mai citite

AFP: Superbacteriile rezistente la medicamente ar putea ucide 39 de milioane de oameni până în 2050

Infecțiile cu superbacterii rezistente la medicamente ar putea ucide aproape 40 de milioane de oameni în următorii 25 de ani, a prezis o analiză...

Londra, Antalya și Istanbul, în topul destinațiilor preferate de pe Aeroportul Otopeni, depășind rutele de business

Pentru prima dată în istoria datelor furnizate de Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, care administrează Aeroportul Otopeni, destinaţiile Londra, Antalya și Istanbul se situează în...

Cum să optimizezi spațiul de depozitare folosind cutii de carton?

Cutiile de carton reprezintă una dintre cele mai accesibile și versatile soluții de depozitare, fiind ideale pentru organizarea obiectelor în casă, garaj, birou sau...
Ultima oră
Pe aceeași temă