14.8 C
București
sâmbătă, 12 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAFP: Superbacteriile rezistente la medicamente ar putea ucide 39 de milioane de...

AFP: Superbacteriile rezistente la medicamente ar putea ucide 39 de milioane de oameni până în 2050

Infecțiile cu superbacterii rezistente la medicamente ar putea ucide aproape 40 de milioane de oameni în următorii 25 de ani, a prezis o analiză globală publicată luni, cercetătorii solicitând acțiuni pentru a evita acest scenariu sumbru.

Superbacteriile – tulpini de bacterii sau agenți patogeni care au devenit rezistenți la antibiotice, făcându-le mult mai greu de tratat – au fost recunoscute ca o amenințare în creștere pentru sănătatea globală.

Analiza este considerată prima cercetare care urmărește impactul global al superbacteriilor în timp și estimează ce s-ar putea întâmpla în continuare.

Peste un milion de oameni au murit din cauza superbacteriilor – numite și rezistență la antimicrobiene (AMR) – anual, în întreaga lume, între 1990 și 2021, conform studiului GRAM publicat în revista The Lancet.

Decesele în rândul copiilor sub cinci ani din cauza superbacteriilor au scăzut de fapt cu peste 50% în ultimele trei decenii, datorită îmbunătățirii măsurilor de prevenire și control al infecțiilor la sugari.

Cu toate acestea, atunci când copiii contractează acum superbacterii, infecțiile sunt mult mai greu de tratat.

Iar decesele persoanelor de peste 70 de ani au crescut cu peste 80% în aceeași perioadă, deoarece o populație îmbătrânită a devenit mai vulnerabilă la infecții.

Decesele cauzate de infecțiile cu MRSA, un tip de bacterie stafilococică rezistentă la multe antibiotice, s-au dublat până la 130.000 în 2021, comparativ cu trei decenii mai devreme, conform studiului.

Cercetătorii au folosit modelări pentru a estima că, pe baza tendințelor actuale, numărul de decese directe cauzate de AMR ar crește cu 67%, ajungând la aproape două milioane de decese anual până în 2050.

De asemenea, ar contribui la alte 8,2 milioane de decese anuale, o creștere de aproape 75%, conform modelării.

Amenințare pentru medicina modernă

În acest scenariu, AMR va fi ucis direct 39 de milioane de oameni în următorii 25 de ani și va contribui la un total de 169 de milioane de decese.

Însă sunt posibile și scenarii mai puțin dramatice.

Dacă lumea ar acționa pentru a îmbunătăți tratamentul infecțiilor severe și accesul la medicamente antimicrobiene, ar putea salva viețile a 92 de milioane de oameni până în 2050, sugerează modelarea.

Cercetătorii au analizat 22 de agenți patogeni, 84 de combinații de medicamente și agenți patogeni și 11 sindroame infecțioase, cum ar fi meningita.

Studiul a implicat date din 520 de milioane de înregistrări individuale din 204 țări și teritorii.

„Aceste descoperiri subliniază că AMR a fost o amenințare semnificativă pentru sănătatea globală de decenii și că această amenințare este în creștere”, a spus coautorul studiului, Mohsen Naghavi, de la Institutul pentru Metrici de Sănătate din SUA.

Jeremy Knox, șeful politicii privind bolile infecțioase la organizația de caritate britanică Wellcome Trust, a avertizat că efectele creșterii AMR vor fi resimțite la nivel global.

„O povară AMR în creștere la scara descrisă în raportul GRAM ar reprezenta o subminare constantă a medicinei moderne, așa cum o cunoaștem, pe măsură ce antibioticele de care depindem pentru a menține intervențiile medicale comune sigure și de rutină și-ar putea pierde eficacitatea”, a declarat Knox pentru AFP.

Deși în ultimul deceniu a existat o creștere constantă a atenției politice asupra acestui subiect, „încă nu am văzut guvernele din întreaga lume să acționeze suficient de rapid pentru a combate amenințarea AMR”, a adăugat el.

Knox a descris o reuniune de nivel înalt privind AMR la Națiunile Unite, programată pentru 26 septembrie, ca fiind un „moment vital” în lupta împotriva superbacteriilor.

Rezistența la antimicrobiene este un fenomen natural, dar utilizarea excesivă și greșită a antibioticelor la oameni, animale și plante a agravat problema.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Agenția S&P reconfirmă ratingul de credit al României și menține perspectiva stabilă

Agenția de rating Standard & Poor's (S&P) a reconfirmat ratingul de credit al României pentru datoria guvernamentală pe termen lung și scurt în valută...

Sectorul care plătește cele mai mari salarii. Se fac angajări încă de pe băncile facultății

Salariile din România au înregistrat o creștere de 7,5% în 2024 comparativ cu anul precedent, conform studiului salarial realizat de Mercer Marsh Benefits. Pentru...

Ambasada SUA emite alertă de securitate privind posibile amenințări asupra lăcașurilor de cult din România

Ambasada Statelor Unite la București a emis, vineri, o alertă de securitate avertizând cu privire la posibile amenințări care ar putea viza instituții religioase,...
Ultima oră
Pe aceeași temă