14 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialTradiţii în Săptămâna Luminată

Tradiţii în Săptămâna Luminată

Prima săptămână după Învierea Domnului este cunoscută sub denumirea de Săptămâna Luminată. În popor există credinţa că, o dată cu Învierea Domnului Isus Christos, se deschid porţile raiului pentru sufletele păcătoşilor reţinute în prinsoarea iadului de la Adam şi până la cea de-a doua venire a Mântuitorului. Uşile raiului rămân deschise până în Duminica Tomii.

În Bihor, Săptămâna Luminată este consacrată morţilor. Aceasta este denumită şi Săptămâna Blajinilor sau Paştile Morţilor. „În popor se spune că cei care mor în ziua de Paşti şi în prima săptămână de după Paşti – numită Săptămâna Luminată merge direct în rai, indiferent de păcatele pe care le-a comis, pentru că lumina şi uşile raiului sunt deschise, iar cele ale iadului sunt închise. De asemenea, în unele zone din Bihor se spune că cel care se naşte în această săptămână va fi un om norocos”, a spus Crăciun Parasca, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Bihor.

În Bihor, există credinţa că o dată cu sărbătoarea Învierii se deschid mormintele şi spiritele morţilor părăsesc cimitirele pentru a petrece sărbătorile împreună cu cei vii. De aici şi alte obiceiuri: aprinderea focurilor pentru morţi, dar şi pentru vii, pe dealuri sau în preajma bisericilor, unde se află şi cimitirele. „În Bihor, focurile imită şi soarele, ele reproduc căldura soarelui”, afirmă Crăciun Parasca. Potrivit consilierului, acest obicei al aprinderii focului este întâlnit în localităţile Vaşcău, Săliştea de Vaşcău, Câmpeni şi alte localităţi din sudul judeţului Bihor.
Focul are un rol apotropaic, adică de îndepărtare a spiritelor malefice. O altă tradiţie spune că spiritele morţilor vin să se încălzească la aceste focuri.

Jocul Lioarelor

În a doua zi din Săptămâna Luminată, pe valea superioară şi inferioară a Crişului Negru, există un ritual numit Jocul Lioarelor. „Fetele cu vârste adolescentine se prind surate. Ele îşi fac un jurământ că se vor ajuta în timpul vieţii una pe alta. E un soi de legare a unor prietenii pe viaţă”, a explicat Crăciun Parasca. „Însurăţirea fetelor se regăseşte şi în jocul de copii numit dorul Mărioarelor şi surioarelor, răspândit în mai multe zone din Bihor. Jocul Lioarelor are mai multe denumiri în zona Beiuşului. Este vorba de un dans ritual legat de cultul morţilor”, a mai spus Crăciun Parasca.

Cele mai citite

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...

Un bărbat s-a aruncat în fața trenului în Sâmbăta Mare

Un bărbat din judeţul Iaşi s-a aruncat, astăzi, de pe o pasarelă, în faţa unui tren, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul de Poliţie...

Un bărbat dintr-o localitate de lângă Timișoara a ajuns la spital după ce s-a autoincendiat

Un bărbat de 53 de ani din localitatea Giarmata-Vii, limitrofă municipiului Timişoara, a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale, sâmbătă, după ce s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă