Produsele fast-food creează dependenţă, arată site-ul medical în limba engleză, Health.com. În urma unui studiu, cercetătorii americani au observat că alimentele bogate în calorii, cum sunt cele de la fast-food-uri, pot afecta creierul precum cocaina sau heroina.
Centrii plăcerii din creier sunt suprasolicitaţi, iar la un moment dat apar rezistenţa şi nevoia de a consuma din ce în ce mai mult. Printre alimentele care pot crea dependenţă se numără hamburgerii, cartofii prăjiţi, dulciurile. „Oamenii intuiesc că ceea ce îi face să mănânce în cantităţi mari e mai mult decât dorinţa, dar le este greu să vorbească despre o dependenţă”, spune Paul J. Kenny, professor la Scripps Research Institute din Florida (SUA).
Potrivit cercetătorilor, persoanele care consumă des produse de la fast-food dezvoltă obiceiuri alimentare compulsive şi cu greu se mai pot abţine de la astfel de produse. Pentru a putea atinge plăcerea, au nevoie de cantităţi tot mai mari de mâncare.
Medicul nutriţionist Eduard Adamescu, de la Cabinetul Moşilor din Bucureşti, atrage atenţia că astfel de produse fast-food au început să fie consumate în exces şi în România. „Generaţiile actuale de obezi sunt rezultatul consumului de fast-food. Pacienţii obezi pe care îi consultăm la cabinet au astfel de obiceiuri de consum”, spune medicul nutriţionist. În lume există peste un miliard de persoane adulte supraponderale. În România, mai bine de un sfert din populaţie are această problemă.