În preajma sărbătorilor ingredientele și dieta nu ar trebui să fie altele decât cele cu care organismul nostru este deja obișnuit, a explicat, pentru România liberă, nutriționistul Maria Martac, reprezentantă a site-ului AlimenteSpeciale.ro.
E indicat să folosim aceleași alimente/ingrediente, însă acestea pot fi pregătite într-un mod mult mai atractiv, gustos și mai festiv.
În plus, pentru a nu ne confrunta cu probleme digestive, regrete sau probleme mai grave de sănătate, trebuie să acordăm o atenție deosebită numărului, cantității și a modului în care combinăm alimentele, să continuăm să facem mișcare și să ne planificăm din timp meniul pentru a ne bucura de preparate deopotrivă sănătoase și gustoase.
„Consider că unul dintre principalele motive care ne determină pe majoritatea dintre noi să facem greșeli în ceea ce privește alimentația în preajma sărbătorilor este atitudinea de nepăsare față de reguli și senzația de relaxare completă care se răsfrânge într-un mod cu totul și cu totul greșit asupra propriului corp. Gândirea de tipul «Doar o dată pe an e Crăciunul», «Măcar de sărbători să mă răsfăț și să mă simt bine, iar după Revelion mă apuc de dietă», «Nu se întâmplă nimic dacă fac câteva excepții și de data asta» poate avea urmări dintre cele mai grave, mai ales în cazul anumitor afecțiuni”, a explicat Maria Martac.
Belșug controlat
Potrivit nutriționistului, este absolut normal ca fiecare dintre noi să marcăm această perioadă atât de frumoasă din an, însă putem să o facem printr-un „belșug controlat”, dieta fiind cu adevărat eficientă doar atunci când devine un stil de viață.
Astfel, dacă în alte circumstanțe nu avem suficient timp pentru gătit și de petrecut în bucătărie, acum am putea profita și dedica mai multe resurse pentru acea rețetă de prăjitură sănătoasă pe care tot am amânat-o sau putem pune pe masa de sărbătoare o bogăție mai mare de garnituri, salate, fructe și preparate pe bază de cereale integrale, aranjate într-un mod cât mai festiv și atrăgător.
Intoleranțe alimentare
Făina fără gluten (mei, hrișcă, migdale, porumb, quinoa, orez, năut, mixuri), laptele, ciocolata și pudrele vegetale, dulciurile, sosurile și cremele fără zahăr sau fără gluten, îndulcitorii și fructele uscate sunt unele dintre cele mai căutate produse care în această perioadă ne ajută să ne simțim “ca de sărbători” fără a ne face rău.
Cu privire la costurile pe care le alocă cei cu un regim special de alimentație, un român care suferă de o anumită afecțiune, intoleranță, alergie sau, pur și simplu, a adoptat un stil de viață mai sănătos, cheltuie, în medie, în această perioadă între 300 și 500 lei pentru produsele speciale de alimentație, coșul de cumpărături crescând, în medie, cu până la 30% față de celelalte perioade ale anului.
În ceea ce privește responsabilitatea românilor în funcție de tipurile de diete, conform Mariei Martac, persoanele care suferă de intoleranță la gluten au tendința de a-și stabili din timp meniul de sărbători pentru a nu risca să nu găsească anumite produse. De asemenea, numărul persoanelor diagnosticate cu celiachie sau a celor care urmează o dietă fără gluten este în creștere cu 5-10% de la un an la altul, fiind urmat îndeaproape de persoanele care suferă de alte afecțiuni metabolice.
„Pe lângă persoanele care au anumite afecțiuni și sunt, mai mult sau mai puțin, constrânse să adopte o anumită dietă impusă de această afecțiune, este îmbucurător că de la un an la altul am observat o creștere și o diversificare a cererii și pe segmentul produselor vegetale, vegane și bio, peste 20% dintre cei care consultă AlimenteSpeciale.ro fiind exclusiv persoane interesate de o dietă mai sănătoasă, care încearcă să evite sau să reducă consumul de carne, lactate, sare albă iodată, gluten, zahăr sau făină albă”, a mai adăugat Maria Martac.
80% dintre români suferă de o afecțiune cu regim alimentar
Alături de 18 bloggeri culinari și de lifestyle sănătos din România și de doctorul Lidia Cremer, cercetător științific și consultant în nutriție, intoleranțe alimentare și dieta fără gluten, AlimenteSpeciale.ro își propune să tragă un semnal de alarmă asupra modului de alimentație al românilor care suferă de anumite afecțiuni (alergii, intoleranțe – gluten, lactate, diabet etc.) sau care, dintr-un motiv sau altul, au adoptat o dietă specială (dietă vegană, paleo, macrobiotică etc.) și să le amintească că dietele lor speciale nu trebuie uitate în preajma sărbătorilor.
Unul dintre principalele motive pentru care aceștia au ales să inițieze această campanie de educație alimentară, #ManancResponsabilDeSarbatori, se datorează și ultimelor cercetări ce abordează problema bolnavilor cu nevoi speciale de nutriție în România și care, din păcate, sunt destul de îngrijorătoare. Astfel, ultimele studii realizate de autorități competente din domeniu arată că peste 80% dintre românii adulți suferă de cel puțin o afecțiune ce impune un regim special de alimentație, bolile cardiovasculare și hipertensiunea arterială, hipercolesterolemiile, obezitatea, diabetul de tip II, afecțiunile renale, hepatice și cele ale aparatului digestiv, dar și intoleranțele și alergiile alimentare, supranumite și „Boala secolului”, regăsindu-se în topul principalelor afecțiuni la noi în țară.
Prea puțină prevenție
Din păcate, potrivit estimărilor Mariei Martac, doar un mic procent dintre cei care suferă de astfel de afecțiuni iau măsuri pentru a preveni sau trata din timp afecțiunea. Lipsa de consiliere de specialitate, de timp, de resurse materiale, de inspirație și, nu în ultimul rând, a unei educații alimentare foarte bine sedimentate încă din școală/familie, se regăsesc printre principalele motive pentru care majoritatea oamenilor sunt încă indiferenți atunci când vine vorba de un regim special de alimentație.