» Lenin a revenit, pentru aniversarea lui Ceausescu, pe soclul din fata Casei Scinteii, de unde a fost dat jos in martie 1990. Noul Lenin are doar trei metri si e glazurat cu ciocolata si bomboane Cip.
» Statuia artistei Ioana Ciocan e un protest de o zi impotriva ascunderii istoriei sub pres. Ciocan vrea sa faca un muzeu de arta a comunismului, care sa adune toate statuile cazute din gratie dupa Revolutie.
Pe 3 martie 1990, macaragiul Gheorghe Gavrilescu a venit din proprie initiativa cu utilajul in Piata Scinteii si a dat jos de pe soclu statuia de 7 metri din bronz a lui Vladimir Ilici Lenin. In locul ei a aterizat, zece ani mai tarziu, monumentul "Intersectie cu Europa", adica un con de metal cu doua antene. Ieri, in locul "Intersectiei cu Europa" a aparut un nou Lenin, roz bonbon, mult mai putin impunator, dar la fel de incruntat precum cel vechi.
Statuia e facuta din polistiren acoperit cu alimente. Nu poate fi mancata, ca alta lucrare a Ioanei Ciocan, cel mult rontaita. Ingredientele sunt simbolice: "Din arpacas se face coliva, cu orez umplem sarmalele, bomboanele Cip sunt dulciurile copilariei comuniste, ale mele, cel putin, iar ciocolata ne place tuturor", spune Ciocan. "Le-am ales pentru ca sunt perisabile."
"Sa dispara criminalul din mintea romanilor!"
Un mos cu pardesiu negru si cusma de blana se invarte de colo-colo prin grupul adunat sa vada dezvelirea statuii si mormaie nemultumit. Arata ca un nostalgic comunist care protesteaza impotriva profanarii lui Lenin, dar insignele cu Corneliu Zelea Codreanu si Regele Mihai il dau de gol: se recomanda precum presedintele partidului regalist si striga, imediat ce ii apare un reportofon in barba: "Au bagat in pamant 20 de milioane de oameni criminalul Stalin si banditul asta de Lenin! Pe 10 mai la noi la miting nu veniti sa filmati, dar la criminalul asta va strangeti! Tineretul a luptat in transeele Revolutiei ca acest criminal sa dispara din mintea romanilor!".
Manifest impotriva ignorantei
Criminalul nu trebuie sa dispara din mintea romanilor, sustine Ioana Ciocan, autoarea statuii. Leninul ei, cu ochii suparati si pardesiul din ciocolata cu arpacas, ne transmite sa nu mai facem greselile pe care le-au facut altii, sa nu ascundem sub pres lucrurile care reprezinta istoria noastra.
Ascunderea istoriei sub pres este o practica obisnuita. "Statuia lui Lenin, realizata de Boris Caragea, a stat 30 de ani pe soclu. Dar bronzul ei a provenit din statuia lui Carol I. Acum se vorbeste sa se topeasca Caragea, adica se tot distrug opere. Capul lui Caragiale a fost facut pe corpul lui Lenin, statuia Ioanei D’Arc a fost transformata in Mihai Viteazu", povesteste Ciocan.
La fiecare schimbare de regim, oamenii s-au razbunat pe statui pentru nemultumirile fata de epoca precedenta si au avut tendinta sa le distruga, sperand ca vor disparea o data cu ele si amintirile neplacute, ignorand faptul ca o statuie e in primul rand o opera artistica.
"Muzeul relicvelor"
Democratia nu trebuie sa faca aceeasi greseala, spune Nicolae Aurel Alexi, fost presedinte al Uniunii Artistilor Plastici. Alexi are o palarie neagra si o mustata de tar, sta pe treptele monumentului si spune: "Au fost episoade din istorie care se credeau a fi eterne, dar s-au dovedit perisabile. In multe tari in care comunismul a fost foarte puternic reprezentat urmele acelei epoci au fost pastrate. E nevoie sa ne recunoastem istoria asa cum a fost ea. E nevoie sa avem un muzeu al «relicvelor» unui tip de cultura".
Scopul Ioanei Ciocan e sa creeze un muzeu de arta a comunismului, care sa stranga intr-un loc statuile cazute in dizgratie. "Romania este pregatita pentru un asemenea demers. Muzee de acest gen exista in Ungaria, Cehia, Germania si Polonia, tari care au ales sa nu stearga pur si simplu o istorie de 50 de ani", spune ea. Statuia roz a lui Lenin nu va face parte din muzeu. Astazi e deja data jos, iar in locul ei a revenit "Intersectie cu Europa", spre usurarea legionarilor care comenteaza indignati pe internet.
"Fire-a dracu’ de bolsevica!"
La finalul vernisajului, dupa ce jurnalistii pleaca, un mos care seamana leit cu presupusul presedinte al partidului regalist o abordeaza pe artista si-i propune sa intre in randurile comunistilor, multumit de serviciile aduse cauzei. Artista nu vrea in nici un PCR, spune ca "nici Bucurestiul, nici lumea nu au nevoie de Lenin", pare buimacita ca lumea inca amesteca arta cu politica. O ora mai devreme, mosul cu Corneliu Zelea Codreanu in piept striga: "Care-i Ciocan asta?! Fire-a dracu’ de bolsevica! Pune mana si invata istoria!".