4.4 C
București
duminică, 20 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăInterviul prin telefon trebuie pregatit ca o intalnire fata in fata

Interviul prin telefon trebuie pregatit ca o intalnire fata in fata

Numarul mare de aplicanti pentru un job ii determina pe angajatori sa apeleze din ce in ce mai des la interviurile prin telefon. O metoda practica, mai ieftina si care poate scuti timpul ambelor parti, dar care trebuie sa fie perceputa doar ca un mod de preselectie a candidatilor inainte de interviul fata in fata.
Un interviu prin telefon este chiar recomandat pentru anumite categorii de locuri de munca, precum operatori call-center, agenti vanzari sau secretara, ca un test practic. "Recomand folosirea acestei metode, in general, pentru pozitii care presupun interactiunea si comunicarea interumana si care nu presupun un profil profesional prea complex", a precizat Valentina Neacsu, managing partner al companiei ITEX. Pe de alta parte, interviul telefonic poate fi folosit la recrutarea peste hotare.
Inainte de a suna un candidat, recrutorul analizeaza toate CV-urile colectate, pentru a-si stabili lista de intervievati. "CV-ul trebuie sa nu fie extrem de elaborat, ci sa cuprinda partea de responsabilitati si de realizari, cea care diferentiaza", sfatuieste aplicantii Ana Ber, consultant P&P Romania.
Un interviu eficient si structurat se ghideaza dupa o lista de intrebari prestabilite, in functie de job. Valentina Neacsu sustine ca la interviul telefonic se urmaresc capacitatea candidatului de a asculta, de a comunica si potrivirea cu criteriile de baza ale selectiei, precum experienta, asteptarile salariale sau disponibilitatea.

Intrebari concrete si situationale

Un dezavantaj al interviului telefonic  este acela ca nu se poate folosi de intrebarile de tip "capcana", atat timp cat recrutorul nu poate vedea reactiile candidatului. Conform Valentinei Neacsu, cele mai folosite intrebari sunt cele concrete, precum: "De ce ati aplicat pentru acest post?", "Ce responsabilitati ati avut la fostul job?", "De cand sunteti disponibil pentru angajare?", "Ce pachet salarial va doriti?", "De ce ati plecat de la fostul serviciu?". Alteori, aplicantul se poate confrunta cu intrebari situationale: "Ce ati face daca ati fi pus in acea situatie?", "Cum ati reactiona daca vi s-ar cere sa…?".
Pentru a evita o situatie neplacuta, specialistii in resurse umane recomanda ca in cazul lipsei disponibilitatii candidatului sa se ajunga la un acord privind ora interviului.

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă