9.9 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăConstantenii platesc taxe mai mari decat bucurestenii

Constantenii platesc taxe mai mari decat bucurestenii

Paralela. In timp ce proprietarul unui apartament de 45 de mp din Constanta achita 124 lei, un locuitor al Capitalei care detine o locuinta de 60 de mp are un impozit de 109 lei.

Proprietarii de case si terenuri platesc, in acest an, taxe si impozite majorate in medie cu 15%. Ei pot primi o bonificatie de pana la 10%, daca achita pe tot anul, de exemplu. Cele mai multe consilii locale au urmarit alinierea la Hotararea de Guvern nr. 956/2009, privind nivelurile impozitelor si taxelor locale asimilate cladirilor, respectiv terenurilor.

Impozitul pe teren, crescut cu 20%
In 2010, constantenii vor achita putin mai mult pentru proprietati, in raport cu locuitorii altor orase mari din tara. Conform datelor Serviciului Public de Impozite si Taxe (SPIT) Constanta, metrul patrat pentru o cladire din beton sau caramida, din zona A (cladire ultracentrala – n.r.), racordata la toate utilitatile, este calculat la 967 lei. In cazul terenurilor amplasate in intravilan, impozitul pe un hectar este de 8.889 lei, majorat cu 20% in 2010, fata de 2009, cand a fost de 7.326 lei.
si pentru impozitarea terenurilor din Capitala se vor suporta majorari. Prin urmare, un hectar de teren intravilan, aflat in zona A, va fi taxat cu 8.921 lei, cu 1.147 lei mai mult fata de cat se achita in 2009. Cresteri semnificative s-au inregistrat si la celelalte categorii de terenuri intravilane: pentru zona B, 7.408 lei fata de 6.455 lei, pentru zona C, 5.600 lei fata de 4.880 lei si pentru zona D, 3.832 lei fata de 3.339 lei, anul trecut.
Acestea nu sunt sumele exacte pe care le achita proprietarii, ci reprezinta doar baza de calcul, la care se aplica mai multi coeficienti de corectie.

Prima majorare dupa trei ani, la Brasov
Concret, pentru o garsoniera incadrata in zona A, un constantean plateste un impozit de 69 lei, iar pentru un apartament de doua camere, 124 lei. Sumele sunt comparabile cu cele pe care le achita un bucurestean pentru proprietati similare, doar ca locuitorii Capitalei platesc aceste impozite pentru suprafete mai mari. Astfel, in Bucuresti, pentru o garsoniera situata in zona ultracentrala, impozitul va ajunge la 93 lei, iar pentru un apartament de doua camere – la 109 lei.
La Brasov, majorarea impozitelor pe locuinte vine dupa ce, trei ani consecutiv, respectiv in 2007, 2008 si 2009, taxele locale nu au fost marite, dupa cum a precizat pentru Agerpres Marian Voinescu, directorul Directiei de Finante Brasov.
Astfel, pentru o garsoniera aflata in zona A impozitul este de 60 lei, fata de 50 lei anul trecut. Impozitul s-a majorat cu 20 lei pentru un apartament cu doua camere aflat in zona A, pentru care se platesc acum 120 lei. Pentru un apartament de trei camere, cu o suprafata de 65,15 mp, aflat in zona A, impozitul este de 156 lei, fata de 130 lei anul trecut.

Reducere de 10%
Plata taxelor in acest an se poate face fara majorari, daca sunt respectate cele doua termene pentru ambele transe. Prima trebuie achitata pana la data de 31 martie, iar ce-a de a doua pana la 30 septembrie. Persoanele fizice, care platesc toate obligatiile catre bugetul local pana la primul termen de plata, primesc o bonificatie de 10% la impozitul pe cladiri si terenuri. Aceasta reducere este aplicata in cele mai multe dintre administratiile locale din tara, precum Bucuresti, Timisoara sau Constanta. Brasovenii, in schimb, vor primi o reducere de doar 5%.

La coada sau online
Directiile de Finante Locale din provincie, dar si cele din Bucuresti s-au confruntat inca din primele zile ale colectarii taxelor cu un numar ridicat de platitori. Desi in mare parte acestia sunt pensionari, contribuabilii sunt cu mult mai putini fata de alti ani. Din acest motiv, perioada de asteptare la cozi s-a redus considerabil. "120 de persoane e ceva foarte putin daca ne ducem cu niste ani in urma, cand aveam o coada care dadea pe patru randuri si imprejmuia de doua ori primaria", a declarat Adrian Bodo, directorul Directiei Fiscale Timisoara, citat de NewsIn.  
Pentru a veni in sprijinul cetatenilor, taxele locale pot fi platite pe langa Directia de impozite si taxe locale din primarii, dar si la unitatile CEC sau la oficiile postale din toata tara.
Mai mult, VISA Europe pentru Romania doreste implementarea sistemului de plata cu cardul in administratiile din cele mai mari orase. "Avem obiectivul ca, pana la sfarsitul anului, 47 de resedinte de judet, inclusiv cele sase sectoare din Bucuresti, sa accepte platile prin card", a declarat Catalin Cretu, directorul general al VISA Europe pentru Romania. Pana in prezent, 41 de primarii accepta acest sistem, dintre care 25 sunt resedinte de judet. Sistemul de plata online a fost incercat in sectorul 2 de catre primarul Nicolae Ontanu, care a precizat ca programul poate fi accesat nonstop pe www.impozitelocale2.ro. Doar folosind codul numeric personal si un card VISA/MasterCard, Ontanu a achitat impozitul pe casa in valoare de 172 lei. Suma este cu 10% mai mica, pentru ca a platit taxa pe intreg anul in timp util.

UTIL
Cum se calculeaza

Cand ajungeti la Directia de impozite si taxe locale aferenta localitatii sau sectorului in care locuiti sau in care detineti un imobil/teren, veti constata ca veti achita o anumita suma, care rezulta dintr-un calcul. Pentru a intelege mai bine procedura de calcul, va vom oferi un exemplu detaliat. Pentru un apartament cu doua camere din Bucuresti, in suprafata de 60 mp, rezulta o valoare impozabila de 48.360 lei (806 lei/mp inmultit cu 60 mp, suprafata apartamentului).
Acestei valori i se aplica apoi coeficientul de corectie, in functie de zona in care este amplasata locuinta respectiva. Coeficientii de corectie sunt 2,60 pentru zona A, 2,50 pentru zona B, 2,40 pentru zona C si 2,30 pentru zona D. Aplicand acesti coeficienti, rezulta o valoare impozabila, pentru apartamentul de 60 mp, de 125.736 lei pentru zona A, 120.900 lei pentru zona B, 116.064 lei pentru zona C si 111.227,99 lei pentru zona D.
De exemplu, pentru un apartament cu doua camere, situat intr-un bloc cu opt etaje, din zona A, care a fost construit in 1960, valoarea impozabila va fi de 108.810 lei (60 mp suprafata construita a apartamentului x 806 lei/mp, valoarea impozabila aferenta apartamentului, x 2,5%, coeficientul de corectie pentru zona A si redus cu 0,10%, pentru ca apartamentul este situat intr-un bloc cu opt etaje, x 0,9%, coeficientul final redus cu 10%, deoarece imobilul are o vechime cuprinsa intre 30 si 50 de ani). Valoarea impozabila de 108.810 lei se inmulteste apoi cu 0,1% si astfel rezulta suma impozitului datorat pentru anul 2010 pentru respectivul apartament, anume 108,81 lei.
Sursa: www.infolegal.ro

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite

Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei, și-a dat demisia. Scandal de proporții privind recrutările

Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei, şi-a dat demisia după un scandal de proporţii ce vizează modul în care s-au făcut recrutările în armata...

Italia, locul unde magnatii discreți mor în condiții suspecte: ancheta finalizată în cazul milionarului Petrescu și moartea misterioasă a lui Michael Lynch ridică mai...

Italia a devenit, în mod surprinzător, scena unor tragedii misterioase în care magnații lumii de afaceri dispar în circumstanțe dubioase. Două cazuri recente, ale...

Ciolacu roșu ca racul – Academia Catavencu

Mai nou, jurnaliștii au început să-și coboare privirea spre lucruri mai pământene, mai bine spus, mai cele care au contact direct cu pământul....
Ultima oră
Pe aceeași temă