24.2 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialEuroparlamentarii o sustin fara entuziasm pe Ashton pentru functia de sefa a...

Europarlamentarii o sustin fara entuziasm pe Ashton pentru functia de sefa a diplomatiei UE

Numerosi europarlamentari si-au exprimat o sustinere fara entuziasm sau i-au adresat critici destul de dure noii sefe a diplomatiei UE, Catherine Ashton, dupa audierea de luni, scrie NewsIn.

"Nu exista motive pentru entuziasm. Nu are viziuni pentru post", a comentat europarlamentarul conservator german Elmar Brok, subliniind, insa, ca grupul sau va sustine investirea lui Ashton.

"Suntem intr-o situatia extraordinara prin intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, care a fost amanata atat de mult timp, astfel incat crearea acum a unei noi crize" nu este de dorit, a explicat el.

Conservatorul francez Arnaud Danjean considera ca Ashton a fost "mai buna in ceea ce priveste forma si fondul fata de decembrie", cand s-a prezentat informal in fata europarlamentarilor, dar "mai are inca progrese de facut". "Iar in ceea ce priveste chestiuni precise in materie de aparare a avut reactii foarte britanice, ceea ce ma ingrijoreaza putin", a comentat europarlamentarul francez.

Ashton si-a exprimat scepticismul in ceea ce priveste infiintarea unui cartier general militar european de la Bruxelles, o idee pe care Franta o sprijina fara succes de ani de zile.

Franziska Brantner, din Partidul Verzilor, a calificat drept "mai degraba negativa" prestatia lui Ashton: "Din decembrie, ea nu a dezvoltat initiative sau viziuni clare", a subliniat ea.

Ashton a "lasat chiar sa se intrevada cateva lacune", a subliniat ea, oferind ca exemplu crearea unei mari piete transatlantice, "un lucru pe care ar fi trebuit sa il stie deja, in calitate de comisar al comertului", post pe care l-a ocupat inainte de a deveni sefa a diplomatiei.

Intrebata de europarlamentarul francez din Stanga Unitara Europeana, Jean-Luc Mélanchon, Ashton a apreciat ca termenul este o greseala de traducere si a evitat raspunsul.

"Incredibila slabiciune a raspunsurilor sale este o demonstratie a confuziei si opacitatii politicii externe a Uniunii Europene", a criticat acesta din urma, subliniind ca aceasta chiar a marturisit ca nu este la curent cu faptul ca UE vrea un fotoliu in Consilul de Securitate.

In ceea ce il priveste pe liberalul german Alexander Lambsdorff s-a declarat amuzat de faptul ca Ashton a vorbit despre fortele UE din Afganistan, in conditiile in care numai cateva state europene sunt angajate in aceasta tara. In plus, el s-a declarat nemultumit de lipsa sa de ambitie generala. "Noi vrem mai mult pentru dumneavoastra decat vreti dumneavoastra pentru dumneavoastra", i-a spus el in timpul audierii.

Cele mai citite

Banca Mondială finanțează proiecte medicale, de transport și de management al riscului la dezastre, a anunțat premierul Ciolacu

Banca Mondială finanțează în România proiecte medicale, de învățământ, de transport și de management al riscului la dezastre, a anunțat premierul Marcel Ciolacu. Șeful Executivului...

Aurelian Pavelescu și-a anunțat candidatura la președinție

Preşedintele Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNŢCD), Aurelian Pavelescu, şi-a anunţat sâmbătă candidatura la alegerile prezidenţiale din acest an. Acesta a arătat că va candida...

Donald Trump a participat la o slujbă religioasă, alături de persoanele de culoare

În weekend, Donald Trump, împreună cu o serie de republicani, a participat la o slujbă religioasă într-o biserică din Detroit, cu enoriași de culoare. ...
Ultima oră
Pe aceeași temă