11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInternațional666 - numărul de puncte cu care a scăzut Dow Jones pe...

666 – numărul de puncte cu care a scăzut Dow Jones pe Wall Street

Indicele american Dow Jones a înregistrat vineri cel mai mare declin din iunie 2016, pe fondul corecţiei pieţei şi al creşterii randamentelor obligaţiunilor, investitorii anticipând că inflaţia mai ridicată din Statele Unite va determina Rezerva Federală (Fed) să accelereze majorarea dobânzilor. 

Vânzările de obligaţiuni şi acţiuni s-au intensificat după ce preşedintele Fed din Dallas, Robert Kaplan, a sugerat că instituţia ar putea să fie nevoită să majoreze dobânzile de mai mult de trei ori în acest an, cânt preconizează banca centrală, pentru a tempera creşterea economică.

Randamentul titlurilor de Trezorerie cu scadenţă de 10 ani a crescut peste nivelul de 2,85% pentru prima oară din ianuarie 2014.

”Randamentele au crescut, există dovezi că inflaţia urcă destul de rapid. Aceşti factori sunt în creştere”, a spus Jim Paulsen, director pentru investiţii la Leuthold Weeden.

Toate cele 11 componente ale indicelui S&P 500 au scăzut vineri, iar acesta a coborât cu 2,1%. Indicele Dow Jones a scăzut cu 668,64 puncte, la cel mai redus nivel atins după 10 ianuarie. Indicele Nasdaq 100 a pierdut 2,1% şi 3,7% pe ansamblul săptămânii.

Pierderile s-au accentuat şi în Europa, unde acţiunile au scăzut pentru a cincea zi consecutiv, cea mai lungă perioadă negativă înregistrată din noiembrie anul trecut. Rezultatele dezamăgitoare ale unor companii, între care Deutsche Bank şi BT Group, au accentuat tendinţa de scădere, astfel că indicele german DAX a anulat creşterea din acest an, după cel mai amplu declin săptămânal consemnat după 2016. În schimb, obligaţiunile germane au atins un nou maxim al ultimilor doi ani, în timp ce euro şi lira sterlină s-au depreciat.

Indicele pan-european Stoxx Europe 600 a scăzut cu 1,4%, anulând creşterea din acest an cu al cincilea declin consecutiv. La nivelul săptămânii, indicele a coborât cu 3,1%, Indicele DAX al bursei din Frankfurt a scăzut cu 1,7%, cel mai mult după iunie 2017, şi a închis la minimul ultimelor patru luni.

Indicele dolarului calculat de Bloomberg a avansat cu 0,8%, înregistrând cea mai mare creştere din ultimele 10 săptămâni. Euro s-a depreciat cu 0,4%, la 1,2457 dolari pe unitate. Lira sterlină a scăzut cu 1%, la 1,4123 dolari pe unitate.

Randamentul obligaţiunilor germane pe termen de 10 ani a urcat cu 0,05 puncte procentuale, la 0,77%, cel mai ridicat nivel atins în  mai mult de doi ani.

La bursele de mărfuri, petrolul american WTI a scăzut cu 0,5%, la 65,45 dolari pe baril. Aurul a înregistrat cea mai mare scădere săptămânală de la începutul lunii decembrie, cu un declin al contractelor futures de 0,8%, la 1.337,3 dolari uncia.

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă