6.1 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAvocatul Poporului face o anchetă în cazul gardienilor de la Spitalul Penitenciar...

Avocatul Poporului face o anchetă în cazul gardienilor de la Spitalul Penitenciar Rahova

Sesizarea din oficiu şi ancheta vizează posibila încălcare a articolului 22 şi a articolului 34 din Constituţia României privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi dreptul la ocrotirea sănătăţii.

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au dispus joi plasarea în arest preventiv pentru patru angajaţi ai Spitalului Penitenciar Rahova, iar alţi patru au primit arest la domiciliu. În dosar s-au făcut mai multe percheziţii, inclusiv la Spitalul Penitenciar Rahova. În aceeaşi cauză, a fost pus sub învinuire şi directorul unităţii, fiind cercetat pentru agresarea mai multor deţinuţi.

Procurorii susţin, în referatul cu propunerea de arestare preventivă şi la domiciliu a celor opt angajaţi ai Spitalului Penitenciar Rahova, că faptele acestora erau cunoscute de conducerea unităţii, care nu a sesizat organele abilitate, ci a încercat să ascundă infracţiunile. „După ce un deţinut era agresat de către un agent supraveghetor, acesta beneficia de mici favoruri, cum ar fi permisiunea de a merge la cumpărături, oferirea de ţigări sau cafea, permisiunea de a primi pachete şi vizite suplimentare. În situaţia în care deţinutul insista să reclame faptele săvârşite asupra sa, inculpaţii întocmeau în fals rapoarte de incidente deţinuţilor, pentru a eventuală folosire a forţei împotriva acestuia. Tot în acest scop, deşi în unele cazuri deţinuţii fuseseră externaţi, aceştia erau menţinuţi în penitenciar până la dispariţia mărcilor traumatice sau până se asigurau că deţinutul nu intenţionează să formuleze plângere. În unele cazuri, deţinuţii erau conduşi în alte camere de detenţie unde erau agresaţi, iar apoi relocaţi, urmărind astfel ca ceilalţi deţinuţi să nu intuiască cauzele semnelor de violenţă. Mai exact, deţinuţilor li se comunica că victima agresiunii este în sevraj sau s-a autoagresat”, se arată în referatul procurorilor.

Totodată, anchetatorii mai precizează că, atât pentru amânarea transferului deţinuţilor, cât şi pentru ascunderea faptelor, agenţii supraveghetori apelau la medicii de gardă sau medicii curanţi ai deţinuţilor care aprobau scoaterea de pe cursă a acestora sau consemnau în fişele medicale ale deţinuţilor că aceştia nu prezintă leziuni traumatice, fără nicio examinare. „În cadrul anchetelor desfăşurate, agenţii supraveghetori apelau la alţi deţinuţi, care tot pentru obţinerea unui tratament preferenţial, acceptau să consemneze declaraţii în susţinerea falselor acuzaţii aduse deţinuţilor agresaţi. (…) Faptele sunt cu atât mai grave, cu cât acestea erau cunoscute şi de conducerea Penitenciarului Spital Rahova Bucureşti care nu numai că nu a sesizat organele judiciare sau Serviciul de Inspecţia Penitenciarelor, dar a şi contribuit la ascunderea faptelor. (…) Mai mult, în urma studierii jurisprudenţei naţionale, nu au fost descoperite speţe relevante comparabile din punct de vedere al situaţiei de fapt cu prezenta cauză, astfel că este necesară o reacţie fermă a organelor judiciare”, mai spun procurorii.

Este încălcată Convenția Europeană a Drepturilor Omului

Aceştia mai arată că în această cauză, uzul forţei fizice împotriva unor persoane private de libertate care nu se dovedeşte strict necesar, prin raportare la comportamentul acestora, constituie tratamente inumane în sensul art. 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

„În ceea ce îl priveşte pe inculpatul Oancea Iulian, se constată că acesta a avut iniţiativa întocmirii unui raport de incident pe numele persoanei vătămate şi a amânării transferului acesteia către un alt penitenciar. Acelaşi inculpat le-a solicitat celorlalţi funcţionari aflaţi în serviciu în seara de 14.01.2018 să întocmească rapoarte de activitate în care să consemneze aspecte neconforme cu realitatea, iar a doua zi, în vederea ascunderii faptei, a participat la deciziile luate de conducerea unităţii. Referitor la inculpaţii Lungu Ciprian Florentin, Stan Marian Valentin şi Dragomir Alexandru, se reţine că aceştia au aplicat în mod direct puternice lovituri persoanelor vătămate, provocându-le totodată puternice suferinţe fizice şi psihice”, mai arată documentul menţionat.

Pe de altă parte, Sorin Dumitraşcu, liderul Federaţiei Sindicatelor din Penitenciare, a declarat vineri că situaţia de la Spitalul Penitenciar Rahova, privind arestul unor angajaţi pentru agresarea unor deţinuţi, este rezultatul unei vendete personale şi că acuzaţiile se bazează pe declaraţiile unui singur martor.

Cele mai citite

Ilie Bolojan crede că anularea alegerilor din primul tur al prezidențialelor este o „chestiune foarte sensibilă”

Ilie Bolojan, proaspăt preşedinte interimar al PNL, după demisia lui Nicolae Ciucă, este de părere că o eventuală anulare a primului tur al alegerilor...

Andrei Muraru anunță că românii vor putea călători fără vize în SUA din 2025

Românii vor călători fără viză în Statele Unite ale Americii din 2025. Anunțul a fost făcut, miercuri, de ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru,...

Protestele împotriva lui Călin Georgescu continuă. Ambasada SUA a reacționat la situația creată

Iau amploare protestele după intrarea în turul doi a lui Călin Georgescu. Mii de tineri au ieşit din nou în stradă, aseară, şi i-au...
Ultima oră
Pe aceeași temă