14 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialUniversitatile ocolesc acreditarea sau reevaluarea periodica

Universitatile ocolesc acreditarea sau reevaluarea periodica

» Alaturi de universitatile particulare, multe din institutiile de invatamant superior de stat din Romania nu indeplinesc toate conditiile impuse de lege si Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) este complet ignorata.

Scandalul iscat in jurul universitatii "Spiru Haret" a scos la iveala faptul ca in invatamantul superior romanesc legile nu mai sunt luate in seama si in baza autonomiei universitare fiecare face ce vrea. In prezent s-a ajuns deja intr-o situatie care nu mai poate fi tolerata si ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii este cazul sa puna ordine in sistemul educational superior, indiferent de tipul universitatilor – de stat sau private. Potrivit unei situatii intocmite de ARACIS, mai bine de jumatate din universitatile de stat nu si-au depus dosarul de reevaluare la ARACIS, iar altele nu au solicitat acreditarea asa cum prevede legea. In total, este vorba de 600 de programe de licenta care nu mai functioneaza in legalitate, ARACIS fiind deja o institutie ce in curand isi va pierde rolul pentru care a fost infiintata.

 

Pe la aceasta agentie au ajuns sa treaca universitatile doar atunci cand doresc sa isi mai autorizeze provizoriu un program de studiu sau sa se acrediteze. O data ce s-au vazut cu autorizatia dorita, se uita ca legislatia prevede indeplinirea anumitor obligatii. Astfel, 67 de universitati de stat si particulare, cu peste 250 de programe de licenta la zi, ar fi trebuit sa solicite acreditare pentru specializarile autorizate. Printre acestea se numara Universitatea din Bucuresti, Universitatea "Babes Bolyai" din Cluj-Napoca, Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" din Bucuresti, Undin Brasov, Universitatea "Transilvania", Universitatea din Craiova, Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir" din Bucuresti, Universitatea "Hyperior" din Bucuresti, Universitatea "Titu Maiorescu" din Bucuresti, Universitatea "Nicolae Titulescu" din Bucuresti etc.

Alte 51 de universitati de stat si particulare care au programe de studii la frecventa redusa sau la Invatamant la Distanta autorizate nu si-au depus dosarul pentru acreditare in termenul legal. Intre acestea se regasesc Universitatea din Bucuresti, Academia de Studii Economice Bucuresti, scoala Nationala de Studii Politice si Administrative Bucuresti, Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, Universitatea Maritima din Constanta etc. In fine, o a treia categorie o reprezinta universitatile acreditate care ar fi trebuit sa isi depuna dosarul de evaluare periodica, o data la cinci ani. In aceasta categorie se afla 44 de universitati, de asemenea de stat si particulare, cu peste 200 de programe de licenta.

» Abuz de autonomie
"Este trist ce se intampla. Credeam ca este mai multa responsabilitate la nivelul universitatilor, macar la cele de stat. Tocmai pentru ca abuzeaza de autonomia universitara, se impun schimbarea legii si introducerea de sanctiuni clare pentru ignorarea raspunderii publice. In noile legi ale educatiei, care sunt continuu amanate sa fie discutate si aprobate in Parlament, am prevazut penalitati severe pentru nerespectarea raspunderii publice, care pornesc de la demiterea rectorului, oprirea temporara a finantarii si ajung pana la anularea de drept a diplomelor emise, fara nici un alt proces suplimentar, si desfiintarea universitatilor care nu tin seama de lege", ne-a declarat prof. univ. Mircea Miclea, presedintele Comisiei Prezidentiale de Invatamant.

Cele mai citite

VIDEO. Adina Buzatu ne face ținuta pentru masa de Paște: “Nu arată bine să ai decolteul până la buric!”

Adina Buzatu, stilistă română specializată în vestimentația masculină și nu numai, a vorbit despre ținuta pe care trebuie să o abordăm pentru masa de...

Te-ai săturat de tradiționalul miel canin de Paște și îți place vânatul? Stufatul din canis lupus cu coadă stufoasă e rețeta pentru tine!

Faptul că Paștele a picat atât de aproape de 1 Mai Muncitoresc anul acesta a creat o adevărată criză de miel canin pe...

Negociatorii Hamas sunt la Cairo pentru un armistițiu. Acolo se află și directorul CIA

Negociatori ai Hamas au mers la Cairo pentru discuții privind încetarea focului în Fâșia Gaza. Directorul CIA a ajuns și el la Cairo, relatează...
Ultima oră
Pe aceeași temă