17.3 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăInternaționalPremierul Borisov respinge criticile la adresa Bulgariei, motivând că "peste tot există...

Premierul Borisov respinge criticile la adresa Bulgariei, motivând că “peste tot există corupţie”

Boiko Borisov conduce Guvernul de la Sofia din mai 2017, acesta fiind al treilea mandat de premier pe care îl deține.

Borisov a explicat, vineri, că integrarea Bulgariei în Schengen se poate face mai întâi prin eliminarea controalelor la frontierele aeriene şi maritime.

Pe de altă parte, premierul Bulgariei a calificat drept incorecte reproşurile privind corupţia din ţara sa, motivând că ‘peste tot există corupţie’.

Borisov a mai spus că este împotriva unei intrări în etape în spaţiul de liberă circulaţie Schengen, modalitate prin care ar fi amânată pentru mai târziu problema eliminării controalelor la frontierele terestre. Germania în special este favorabilă unei astfel de integrări în etape.

România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile tehnice pentru admiterea în Schengen, dar unele state, precum Olanda, se opun primirii lor în acest spaţiu de liberă circulaţie, invocând faptul că ele ar trebui să facă mai multe progrese în lupta împotriva corupţiei pentru a-şi proteja astfel frontierele în mod eficient.

‘Prietenii noştri olandezi ar trebui să aprobe (eliminarea controalelor la) frontierele aeriene şi maritime ale Bulgariei şi României. Şi să lase chestiunea frontierelor terestre pentru mai târziu’, atunci când criza provocată de valul de migranţi se va mai atenua, a argumentat premierul bulgar în faţa presei, cu ocazia unei reuniuni informale a miniştrilor de externe din statele UE.

Totuşi, el a estimat că Bulgaria îndeplineşte de mult timp toate criteriile pentru o integrare completă în spaţiul Schengen.

‘Bulgaria şi-a asumat angajamentul de a proteja frontierele externe şi o face perfect’, a subliniat Borisov, amintind de gardul de sârmă ghimpată ridicat de-a lungul celor 270 de kilometri ai frontierei terestre cu Turcia, unde în plus a fost consolidat dispozitivul uman de supraveghere a acestei graniţe care este şi graniţa externă a UE.

Cât despre reproşurile privind corupţia în Bulgaria, el s-a declarat joi ‘iritat, pentru că nu este corect’, estimând că ‘peste tot există corupţie’, nu doar în Bulgaria.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

ONU a estimat la 30-40 de miliarde de dolari cheltuielile pentru reconstrucţia Fâşiei Gaza

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a estimat joi la 30-40 de miliarde de dolari costurile pentru reconstrucţia Fâşiei Gaza, distrusă după aproape şapte luni de...

Accident rutier pe DN19A, în Satu Mare. Patru persoane au ajuns la spital

Patru persoane, doi copii şi doi adulţi, au fost transportate la spital în urma unui accident rutier produs joi pe DN 19A, în zona...

Un atac rus cu bombe aeriene în orașul ucrainean Dergaci a rănit șase copii și un adult

Şase copii şi un adult au fost răniţi joi într-un atac rus cu bombe aeriene în oraşul Dergaci din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă