26.5 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialUn bodyguard impotriva coruptiei din Bulgaria

Un bodyguard impotriva coruptiei din Bulgaria

» Partidul Cetatenilor pentru Dezvoltarea Europeana a Bulgariei (GERB), formatiunea primarului Sofiei, Boiko Borisov, a iesit castigator in alegerile legislative din Bulgaria, spulberand Partidul Socialist (PSB), aflat la putere din 2005. Fost bodyguard, Borisov a promis ca din functia de prim-ministru va demara o campanie anticoruptie prin care va "recastiga increderea Uniunii Europene".

Conform rezultatelor pre- liminare, centralizate dupa numararea a peste 99% din sufragii, formatiunea de centru-dreapta a lui Borisov a obtinut 39,7% din voturi, procent care, desi nu ii asigura majoritatea de guvernare, va da dreptul GERB de a numi premierul.
Desi s-au clasat pe locul al doilea dupa GERB, socialistii condusi de premierul inca in exercitiu, Serghei Stanisev, au suferit o pierdere considerabila fata de alegerile din 2005. PSB a obtinut duminica numai 17,7%, putin peste jumatate din procentul de 34%, obtinut in 2005, mentinandu-se in trendul accentuat descrescator semnalat de recentul scrutin pentru Parlamentul European.  
Partenerul liberal al guvernului condus de socialisti, Miscarea pentru Drepturi si Libertati, care reprezinta minoritatea turca, a obtinut 14,47% din voturi. Potrivit acelorasi rezultate provizorii, alte trei formatiuni vor intra in Parlament – nationalistii din Ataka (9,37%), Coalitia Albastra, cu 6,73%, si noul partid populist Ordine Legalitate Justitie, care a primit 4,13%.

Partidul fostului rege Simeon al II-lea al Bulgariei, care s-a clasat al doilea in 2005, nu a trecut nivelul de 4% pentru a intra in Parlament – un rezultat in urma caruia fostul suveran si-a anuntat demisia din postul de lider al formatiunii.
Boiko Borisov, cel care, mai mult decat probabil, va fi noul premier al Bulgariei, a anuntat duminica seara, in discursul in care si-a proclamat victoria, ca vrea sa formeze Executivul "cat mai rapid posibil", pentru a "recastiga increderea" Uniunii Europene in Bulgaria, prin combaterea energica a coruptiei si a crimei organizate. "Bulgaria va fi acum o membra demna a Uniunii Europene", a declarat, la randul sau, Tvetan Tvetanov, presedintele GERB si omul de incredere al lui Borisov. Tvetanov a semnalat ca formatiunea sa si a lui Borisov nu va avea decat un sin gur partener de guvernare, iar acela nu va fi, in nici un caz, Partidul Socialist sau Miscarea pentru Drepturi si Libertati.

Chiar daca imediat dupa votare reprezentantii GERB s-au ferit sa identifice partidele cu care urmeaza sa negocieze formarea majoritatii, analistii bulgari mizeaza fara prea multe ezitari pe un pact intre GERB si Coalitia Albastra, grupare cu orientare de centru-dreapta care, ca si GERB, face parte din Partidul Popular European.

» Viceministru arestat
Viceministrul bulgar pentru situatii de urgenta din guvernul socialist in exercitiu, Alexander Filipov, a fost arestat luni pentru apartenenta la un grup infractional organizat pentru coruperea alegatorilor, a anuntat ieri procurorul Sofiei, Nikolai Kokinov, citat de AFP. Singurul viceministru de origine roma, Filipov va fi inculpat pentru "abuz de putere si formarea unui grup pentru cumpararea de voturi". Oferirea de mita, alimente sau promiterea de slujbe alegatorilor, mai ales romilor, este o practica frecventa in Bulgaria.

» Ieri garda de corp, azi premier
Boiko Borisov, 50 de ani, a invatat politica, dupa cum el insusi declara, ca garda de corp a fostului dictator Todor Jivkov si, apoi, a ex-monarhului Simeon al II-lea al Bulgariei, dupa revenirea acestuia in tara ca pretendent la fotoliul de premier. Detinator al centurii negre la karate, Borisov se dedica carierei de bodyguard, fiind rasplatit in 2001, cand Simeon al II-lea devine premier, cu gradul de general si postul de secretar general al Ministerului de Interne. Criticile dure la adresa coruptiei din guvern si modul direct de a vorbi il propulseaza in 2005 in postul de primar al Sofiei, iar dupa 2006, anul formarii partidului GERB, in cel mai proeminent lider al opozitiei.

Cele mai citite

Zelenski țintește NATO, UE și puterea armelor

Kievul rămâne secret cu privire la conținutul unui „plan de victorie”, pe care Zelenski vrea să-l discute întâi cu Joe Biden, săptămâna viitoare Pe lângă invitația...

Fragmente osoase descoperite pe un drum forestier din județul Olt

O serie de fragmente osoase, aparent de origine umană, a fost descoperit pe un drum forestier din județul Olt, în apropierea pârâului Dârjov, sâmbătă...

3 avantaje ale ghiozdanelor Herlitz pentru copilul tău 

Descoperă trei motive care plasează ghiozdanele Herlitz în topul alegerilor părinților atunci când vine vorba de confortul și sănătatea copiilor lor! Află de ce astfel...
Ultima oră
Pe aceeași temă