5.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodTOP Cele mai grave 10 dezastre naturale din istoria omenirii

TOP Cele mai grave 10 dezastre naturale din istoria omenirii

Ne putem pregati pentru ele, dar nu le putem preveni. De asemenea, putem sa le anticipam, dar nu le putem prognoza cu acuratete. Dezastrele naturale sunt poate si o lectie data umanitatii, dovedind ca natura este stapana, si nu oamenii care populeaza aceasta planeta. Discovery Science a realizat un top al celor mai grave dezastre naturale din istorie, top preluat de Realitatea.net.

10. Incendiul din Peshtigo, SUA – 8 octombrie 1871

Putini au auzit despre el, insa incendiul din  Peshtigo, Wisconsim este si la aceasta data cel mai mare incendiu inregistrat vreodata in Statele Unite ale Americii. A distrus peste 400.000 de kilometri patrati de vegetatie si a provocat moartea a 1.200 de oameni.

9. ''Furtuna secolului'' – 12-15 martie 1993

11 tornade, vant extrem de puternic, zapada, dar si ploi torentiale. Toate acestea au format in 1993 ''furtuna secolului''.

Fenomenele meterologice au cuprins o mare suprafata a continentului american, din Cuba si pana in Canada. Pagubele provocate de furtuna s-au ridicat la 6 miliarde de dolari. De asemenea, milioane de oameni au ramas fara curent electric, iar 300 de persoane si-au pierdut viata.

8. Cutremurul  din Chile – 22 mai 1960

Nu a fost cel mai distructiv sau mai letal cutremur, insa a fost cu siguranta cel mai puternic. Cu o magnitudine de 9,5 grade, cu epicentrul in Valdivia, Chile, cutremurul din 1960 ramane si la aceasta data cel mai puternic inregistrat vreodata.

Doua milioane de oameni au ramas fara locuinte, iar 1.600 de persoane au murit (desi unele surse estimeaza 5.700 de decese). Sate intregi au fost acoperite de ape dupa ce cutremurul a provocat valuri tsunami in zona. Valurile uriase au afectat si Hawaii unde au provocat 61 de decese, dar si Japonia, cu 138 de decese inregistrate.

7.  Marea ''explozie'' a naturii din 3-4 aprilie 1974

Cea mai terifianta demonstratie a naturii a cuprins 148 de tornade care au strabatut 13 state americane in doar 24 de ore. Peste 5.000 de oameni au fost raniti, iar alte 330 de persoane si-au pierdut viata. Fenomentul meteorologic ramane si la aceasta data cel mai puternic din istoria SUA, tara care ocupa primul loc in lume in ceea ce priveste numarul tornadelor de care este strabatuta.

6. Pompei 79 i.Hr.

Eruptia vulcanului Vezuviu a durat o zi intreaga si a acoperit tot orasul cu un nor gros de cenusa. Vulcanul a ramas activ si acum. Ultima eruptie a avut loc in 1944 si a provocat distrugerea catorva sate din apropiere, dar si a mai multor avioane americane.

4. Eruptia vulcanului Krakatoa – 26-27 august 1883

Cand a erupt intr-o serie de patru explozii in 1883, vulcanul indonezian Krakatoa a eliberat o cantitate de energie echivalenta cu cea a unei bombe atomice.

Eruptia vulcanului a zguduit intreg Pacificul provocand scufundarea insulei pe care se afla. Craterul vulcanului a ajuns astfel pe fundul oceanului provocand un tsunami care a acoperit cu apa 100 de sate si insule din apropiere.  Peste 36.000 de oameni au murit, majoritatea victime ale valurilor tsunami.

3. Uraganul Katrina

1.800 de oameni si-au pierdut viata in deja cunoscutul uragan Katrina. Peste 80% din suprafata  orasului News Orleans a fost inundata.

2. Tsunami in Oceanul Indian – 24 decembrie 2004

Totul a inceput cu un cutremur foarte puternic. Cu o magnitutiden de 9.1 , cutremurul din insula Sumatra a fost al treilea cel mai puternic, dar si cel mai lung cutremur din istorie. Miscarea telurica a durat 8 minute si a provocat vibratii la nivelul intregii planete de cel putin un centimetru.

Acesta a fost insa doar inceputul. Valurile tsunami provocate de cutremurul initial raman cele mai distructive inregistrate vreodata. S-au raspandit in 14 tari, au ucis aproape 230.000 de oameni si au lasat 1,7 milioane de persoane fara locuinta.

1. Marele potop

Tema unei inundatiide proportii uriase apare in scrierile mai multor culturi, de la Arca lui Noe din cultura crestina si iudaica la cultura sumeriana, indiana si chiar in legendele americanilor nativi. Marele potop aduce mai mult a legenda: intreaga planeta a fost inundata, pacatosii au disparut, iar speciile amenintate cu disparitia.

Cei mai muli oameni de stiinta trateaza ideea ''marelui potop'' ca pe un simplu mit. Longevitatea acestui mit, dar mai ales prezenta lui in istoria unor culturi atat de diferite i-a determinat pe cei de la Discovery Science sa plaseze acest dezastrru natural in fruntea listei. 

Cele mai citite

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...

Ninsorile masive din Europa Occidentală creează haos: trafic paralizat și Turnul Eiffel închis temporar

Ninsorile abundente din Europa Occidentală au provocat perturbări majore ale transportului rutier și feroviar, iar Turnul Eiffel a fost închis temporar din cauza condițiilor...

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani: Presiune asupra BCE pentru reducerea dobânzilor

Moneda euro a coborât la 1,0335 dolari, cel mai redus nivel din noiembrie 2022, în contextul speculațiilor că Banca Centrală Europeană (BCE) va trebui...
Ultima oră
Pe aceeași temă