33.6 C
București
marți, 18 iunie 2024
AcasăSpecialCand speculatorii vorbesc, investitorii tac

Cand speculatorii vorbesc, investitorii tac

»  SIF-urile ne-au aratat inainte si dupa sarbatorile de Paste ca se pot da in montaigne-russe.
»  Spectrul deflatiei pune pe jar autoritatile: cand preturile scad, datoriile istorice cresc.
» Speculatorii au impins bursele in sus, la nivel global, de la inceputul lunii martie. Cand acest raliu se va termina, marcarile de profit pot fi la fel de agresive.

La sfarsitul saptamanii trecute, directorul general al BVB, Anca Dumitru, declara intr-un interviu televizat ca bursa sustine cresterea limitei de detinere la SIF-uri. Raliu sustinut si ±15% in sedinta respectiva pentru BET-FI, desi era evident ca de la o declaratie de principiu pana la demararea unei initiative legislative distanta era lunga (ne intrebam totusi daca actiunile n-ar fi trebuit suspendate, avand in vedere ca informatia cu pricina avea darul de a influenta cotatiile, fie si temporar, si daca au existat persoane care sa ia pozitii long la bursa in asteptarea acestei declaratii).
Vinerea trecuta SIF-urile pierdeau, in medie, 5%, iar marti (luni tranzactiile au fost suspendate) indicele societatilor de investitii scadea cu 10%. Sa va spunem ca la mijlocul sedintei de miercuri BET-FI avansa cu 10%? Ce decizie ar trebui sa ia un investitor in acest context? Din punctul nostru de vedere, singura optiune rationala este contemplarea.

O astfel de volatilitate face victime printre investitori si imbogateste invariabil speculatorii. Pana una-alta, s-au facut din nou profituri frumoase pe piata autohtona din Sibiu, locul unde incepatorii, chiar daca sunt spoliati cu consecventa, revin de fiecare data pentru senzatii tari.
Cum sambata (25.04) vor avea loc AGA la SIF-uri, interesul pentru aceste actiuni se va dilua gradual in saptamanile ce vin, iar conservarea actualelor conduceri ar reprezenta un handicap de imagine consistent. Ne confruntam din martie cu un bear market rally la nivel global, sustinut de traderi, si nu de investitori, pe volume relative reduse, cu cresteri de peste 100% pentru mai multe titluri date ca si nationalizate prin februarie (vezi Citigroup, cu un avans de la 1 dolar/actiune la peste 4). Un raliu sustinut de profiturile raportate de o serie de banci din SUA, profituri obtinute ca urmare a injectiilor de capital din banii contribuabililor. Ramane de vazut daca acelasi optimism va domni si la raportarile pentru Q2.

si totusi, de ce nu credem ca este posibila o revenire a burselor in V? Pentru ca datoriile acumulate de companii si persoane fizice sunt prea mari pentru a mai putea sustine consumul la nivelul din 2007, fara a genera un nou val de pierderi pentru banci.
Din acest motiv, deflatia a devenit o sperietoare (valoarea datoriilor creste cand preturile si veniturile scad), iar autoritatile nu se dau in laturi de la nimic pentru a o contracara, nici chiar de la a tipari de bani.

Pe pietele externe, pare ca se duce o lupta de imagine pentru a mentine actualul echilibru fragil. Permanent apar declaratii linistitoare despre sistemul bancar din SUA, dar se stiu foarte putine lucruri concrete despre stres-testul aplicat bancilor. Pe piata locala, dupa cresteri agresive in martie, ar fi si greu sa mai speri la evolutii ascendente in acelasi ritm." Leonard Visan, director general SAI Investica

Cele mai citite

Ucrainenii îl vor în continuare președinte pe Zelenski (sondaj)

O mare majoritate a ucrainenilor continuă să-l considere pe Volodimir Zelenski preşedintele lor legitim, în pofida prelungirii mandatului său fără alegeri pe fondul invaziei...

Iohannis îl va primi pe președintele Italiei

Președintele Klaus Iohannis îl va primi mâine pe omologul său, Sergio Mattarella, cu prilejul vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în România, la...

Fake-news rusesc despre suporterii români la meciul România – Ucraina. Rușii susțin că românii scandau numele lui Putin

Rusia a lansat pe internet un clip video falsificat, în care apar suporteri români de la meciul România - Ucraina. Conform clipului lansat de Rusia,...
Ultima oră
Pe aceeași temă