» TLV si PTR, fani ai actiunilor gratuite, au anuntat, in sfarsit, dividende pentru actionari.
» SIF Transilvania a reusit sa isi majoreze pragul maxim de detinere la 5%. Se reia saga proceselor?
» Dupa rally-ul din martie, investitorii trebuie sa se astepte la rezultate corporatiste mai slabe in raportarile din aprilie-mai. Marcati profiturile?
Mai multe companii au anuntat dividendele care se vor distribui in acest an, iar in cazurile bune vorbim de randamente comparabile cu depozitele la termen, ceea ce nu ar fi chiar rau. Sa nu uitam insa ca investitia in actiuni presupune un risc mai mare decat depozitul, iar profiturile companiilor vor fi sensibil mai mici in 2009 decat in 2008 (un an in care economia, daca va mai amintiti, inca mai "duduia"). In plus, dividendele anuntate se impoziteaza in timp ce dobanzile bancare, nu (cel putin in acest an). O premiera in acest sens e cazul Bancii Transilvania, (TLV) care in anii anteriori se multumea sa retina tot profitul pentru dezvoltare, investitorii primind actiuni gratuite pe care erau liberi sa le vanda in piata sau sa le retina pentru a nu-si dilua ponderea in actionariat.
Ba, mai mult, banca incepuse in ultimii ani sa apeleze la majorarile de capital si cu aport in numerar. Acum, nu mai poate fi vorba de asta, pretul actiunilor la bursa intrand sub valoarea nominala. Banca a ales sa-i recompenseze pe cei ramasi in actionariat cu un dividend de 0,04 lei/actiune Cam 5% din pretul acesteia la bursa, la inchiderea sedintei de miercuri. Grosul profitului (peste 80%) ramane insa la dispozitia bancii ca si pana acum. Cum investitorii minoritari de la bursa au inceput, mai nou, sa faca alergie cand aud de actiuni gratuite, o alta companie consacrata in aceasta procedura, foarte profitabila de altfel in raportari, Rompetrol Well Services (PTR), a propus la randul sau, in viitoarea AGA, acordarea unui dividend de 0,024 lei/actiune (la cotatiile de miercuri, asta echivaleaza cu un randament la dividend de 7%).
Alumil si Alro ar putea fi, din perspectiva randamentului la dividend, emitentii-vedeta la bursa, cu conditia sa isi pastreze ratele mari de distributie a dividendelor din profit, din anii anteriori. Mare atentie insa: Alumil vine dintr-un domeniu de activitate ce pare inghetat (constructiile), iar Alro a avut pierdere la Q4, fapt ce s-ar putea repeta si in primul trimestru din acest an. BRD a ramas acelasi platitor constant de dividende: va achita actionarilor 0,72 lei/actiune in acest an. In sfarsit, SIF Transilvania a trecut peste obiectiile CNVM si a majorat intr-o AGA extraordinara limita de detinere de la 1 la 5%. Aceasta nu va opera insa si in cazul drepturilor de vot. Avand in vedere experienta trecuta cu majorarea de capital contestata in procese interminabile in instanta, nu ne-ar surprinde ca si in acest caz sa apara probleme, fie din partea CNVM, fie din cea a minoritarilor, care ar putea contesta hotararea AGA.
Mediul bursier s-a imbunatatit considerabil in ultimele doua saptamani, dar nu putem spune ca avem inca sustinerea acestor aprecieri si in realitatea economica. Este mai degraba o detensionare survenita in cadrul crizei financiare unde planul Obama a capatat contur, iar principalele institutii financiare au primit suportul mult asteptat. Iesirea din recesiune implica o serie de etape succesive care includ: revenirea consumului, cresterea productiei, scaderea somajului si profitabilitatea companiilor." Serban Florea, director operatiuni WBS