15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialRaspuns final: gunoi!

Raspuns final: gunoi!

Suficient de previzibil, Slumdog Millionaire este marele castigator al Oscarurilor din acest an si culege toate premiile care i se-ntind in drum. Nu pentru ca ar fi vreun delir cinematografic (departe, atat de departe de asta…), iar singurul delir despre care-i vorba aici e cel universal valabil – sa castigi milionul la vreun soi de loterie.

Este un lung si superficial videoclip, la sfarsitul caruia poti sa alegi sa crezi ca ai participat la o lectie de istorie si toleranta (toleranta doar fata de saraci, handicapati, orbi, prosti… toleran­ta, domnule!). Poti sa alegi sa crezi ca-i "fain" cum personajul principal, Jamal, si-a privit mama murind sau a inotat la propriu intr-o balta de rahat doar ca sa obtina un autograf de la starul preferat. E cool, pentru ca aceste orori atroce l-au pregatit ca sa castige o galeata de rupii la editia indiana a lui "Vrei sa fii miliardar". E facil sa descriu asa un film de Oscar? Dar ce facil a fost ca punctul culminant al filmului, intrebarea pentru potul cel mare (care e numele celui de-al treilea muschetar din cartea lui Dumas), da nastere unui sir de flashback-uri. Nu a avut timp Jamal sa studieze literatura universala in scoala, dar la ce i-ar fi servit? A avut o intreaga existenta groaznica de unde putea sa-si adune informatiile, pentru ca privatiunile si foametea si mizeria nu trebuie sa te faca sa crezi ca lucrurile nu se vor termina cu bine. Fireste ca exista speranta, si ca, indiferent daca te-ai scaldat in rahat pana la gat cand erai mic, tot mai ai cativa asi in caciula. Asta daca ai caciula, papuci sau o bucata de paine pe zi in ultimii 20 de ani si supravietuiesti pana la momentul tau de glorie si scoti asii: suni un prieten (ca unul ai), intrebi publicul sau castigi un milion la un nenorocit de joc importat din vest. A! Si ramai si cu fata frumoasa, normal. Ce mai conteaza ca fiecare membru din echipa indiana care a lucrat la film a primit salariul echivalent al tricoului pe care-l purta la filmare omologul lui din echipa americana? Nu conteaza, pentru ca ei sunt indieni si amarati, deci au oricand sansa sa castige la loterie!

Slumdog Millionaire e tipul de film nociv si pe care ajunge sa-l vada toata lumea: decojeste ororile periferiilor unde tot ce misca traieste in saracie lucie, ca doar nu vrei sa vezi asa ceva cand mananci popcorn! Boyle le spala hainele, le usuca, si nu uita sa se plaseze langa un frumos tren indian, ca sa definitiveze mozaicul cultural! Scena care conduce la moartea mamei lui Jamal este un tablou idilic, exotic si idilizat, cu femei care spala fericite la rau.

Stilul vizual al lui Boyle este bombastic si egocentric, si daca el are ceva de spus cu acest film, mesajul e ce regizor smecher e Danny Boyle. Si sa reduca India la clisee de doi lei era fix ce-i trebuia ca sa se dea in spectacol cu taieturile lui de montaj istete si tot ce-a mai invatat in anii de televiziune.

Cat despre India, bucurie mare: se apropie alegerile, iar partidul care e acum la putere tocmai ce-a cumparat drepturile pentru "Jai Ho", cantecul oscarizat din "Slumdog Millionaire". Liderii de partid au declarat ca melodia va fi cantata in timpul campaniei electorale din mediul rural si urban. Excelent! India e cea mai mare democratie din lume, cu 714 mi­lioane de alegatori traind intr-o saracie abjecta care vor vota in ritm de "Jai Ho". Ferice de ei, cu cat o duc mai rau sunt sanse mai mari sa le pice milionul in cap!

 

Vagabondul milionar    
Drama, Marea Britanie, 2008, 120 min.
Slumdog Millionaire
Regia: Danny Boyle.
Cu: Lennie James, Dev Patel.
Bucuresti (Hollywood Multiplex, Movieplex, The Light Cinema, Studio), Cluj (Cinema City, Odeon Cineplex)

Cele mai citite

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...
Ultima oră
Pe aceeași temă