21.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialRaid cu iz politic la Kiev

Raid cu iz politic la Kiev

» Fortele de elita ale serviciului de informatii ucrainean SBU au descins ieri in forta la sediul Naftogaz, monopolul de stat al gazului de la Kiev. Motivul declarat: anchetarea achizitiei a 6 miliarde metri cubi de gaz. Raidul pare a fi insa un nou episod din confruntarea presedinte-premier, care ar putea genera o noua criza a gazelor in Europa.

Echipati in tinuta completa de lupta, cu cagule si automate, agentii Alfa – unitatea de elita a SBU – au intrat ieri in forta in sediul companiei nationale de gaz a Ucrainei, preluand controlul asupra cladirii si trecand la perchezitii si confiscari de documente. Potrivit purtatorului de cuvant al SBU, Maria Ostapenko, agentii SBU au venit la sediul Naftogaz pentru a confisca o serie de documente in cadrul unei anchete privind achizitionarea – presupus ilegala – a 6,3 miliarde metri cubi de gaz in valoare de aproape 900 de milioane $. SBU, care in ciuda evidentei a sustinut ca agentii sai nu erau mascati si nici nu purtau arme, a explicat ca este vorba de "o procedura-standard" despre care oficialii Naftogaz fusesera informati.

Reprezentantii companiei de gaz au declarat insa ca adevaratul motiv al raidului este confiscarea contractelor pe baza carora Ucraina si Rusia au pus capat conflictului care, in luna ianuarie, a lasat Europa fara gazul contractat din Rusia. Purtatorul de cuvant al Naftogaz a precizat ca membri ai SBU au venit si cu o zi inainte de raidul in forta si au incercat sa confiste mai multe documente, printre care si contractele incheiate cu monopolul gazului rusesc Gazprom. Intelegerea cu Rusia, perfectata de premierul ucrainean Iulia Timosenko, a fost contestata constant de adversarul sau politic, presedintele Viktor Iuscenko, cel care, conform presei ucrainene, controleaza SBU.

Seful serviciului juridic al Naftogaz a precizat ca, in absenta contractelor, compania nu-si va mai putea onora platile catre Gazprom si nici obligatiile privind tranzitul gazelor, pentru ca nu va avea cum sa justifice operatiunile de transport in fata autoritatilor vamale.

» Iuscenko pierde teren
Descinderea spectaculoasa la sediul Naftogaz a fortelor de elita ale SBU vine pe fondul agravarii confruntarii politice din Ucraina inaintea alegerilor prezidentiale din 2009, la care vor candida atat presedintele Iuscenko, cat si premierul Timosenko. Marti, Parlamentul, controlat de Timosenko si de aliatii sai, l-a demis pe ministrul de Externe, unul dintre ultimii aliati ai lui Iuscenko din guvern, si a votat o lege care simplifica procedura de demitere a presedintelui. Precipitarea evenimentelor de la Kiev are loc in paralel cu scandalul de spionaj de la Bucuresti, in care procurorii au identificat Ucraina ca beneficiar al informatiilor secrete sustrase din MApN, iar Ministerul de Externe a cerut atasatului militar din Ambasada Ucrainei in Romania sa paraseasca tara.

Cele mai citite

Elon Musk e sprijinit de extrema dreaptă din UE pentru a primi un premiu pentru libertatea de gândire

Controversatul mogul al tehnologiei Elon Musk a primit sprijinul parlamentarilor de extremă dreapta ai Europei pentru a primi un premiu al Uniunii Europene pentru...

Poliția germană investighează un cetățean german suspectat de crimă în cazul dispariției lui Madeleine McCann

Suspectul în cazul Madeleine McCann, Christian Brueckner, a mărturisit unui deținut că a răpit un copil dintr-un apartament din Portugalia, a dezvăluit astăzi senzațional...

Site-urile ANAF și Ministerului Finanțelor vor fi indisponibile temporar pentru mentenanță

Joi, 26 septembrie 2024, site-urile Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și Ministerului Finanțelor (MF) vor fi supuse unor lucrări de mentenanță programate, conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă