2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialRebound pentru respiratie inainte de reluarea scaderilor?

Rebound pentru respiratie inainte de reluarea scaderilor?

» Nimic nou la bursa: lichiditate modesta, cotatii scazute, dezamagire mare. In consecinta, brokerii continua sa inchida din agentii.
» Va mai amintiti de actiunile Fondului Proprietatea? Gasiti la vanzare cu 0,1 lei (valoare nominala de 1 leu).
» Petrom a reusit sa piarda in Q4 jumatate din profitul acumulat in primele 9 luni ale anului 2008. Compania propune actionarilor sa renunte la dividende in 2010.

Dupa un inceput de saptamana catastrofal, cu scaderi ample pentru "pilonii" bursei – SIF-uri, banci, SNP – miercuri investitorii au primit un verde timid la bursa. Ramane de vazut pentru cat timp. SNP si-a dezamagit investitorii anuntand un profit mai redus decat cele mai pesimiste asteptari. Astfel, profitul companiei pentru 2008 a scazut de la 2,29 miliarde lei in trimestrul al treilea, la un miliard de lei. Pentru anul trecut, SNP a raportat un profit net in scadere cu 43% fata de 2007. Cifra de afaceri a crescut cu 36%, pana la 16,7 miliarde lei. Petrom se asteapta la o scadere a vanzarilor de carburanti cu 5% pe retail si cu 15-20% pe wholesale. Cum a reusit o pierdere atat de mare pe final de an? Va mai amintiti cumpararea lantului de benzinarii OMV din regiune, in 2005, de catre Petrom?

 

In acest an, SNP a reusit sa mai "ascunda" ceva profit prin constituirea unor provizioane-record pentru litigiile cu salariatii (860 milioane lei) si restructurare (180 milioane lei). Probabil ca in anii viitori profitul se va subtia prin rambursarea unor linii de finantare de la compania-mama. Pana una-alta, Petrom a propus actionarilor sa renunte la dividende in acest an si in cel viitor pentru a sustine programul de investitii.
si daca tot vorbim de SNP, sa spunem doua cuvinte si despre eterna promisiune, Fondul Proprietatea. Fondul dipune de 20% din actiunile Petrom, acestea asigurand anul trecut cam jumatate din dividendele platite de Fond micilor actionari. Ei bine, pretul unei actiuni pe piata neoficiala a ajuns la 0,11-0,13 lei, mult sub valoarea nominala de 1 leu la care au fost despagubiti fostii proprietari. Cum a fost posibil asa ceva? Pai, sa nu uitam ca, in momentul evaluarii portofoliului Fondului, o actiune Petrom costa 0,6 lei, iar Transelectrica era peste 40 lei/actiune.

In plus, actiunile necotate sunt introduse la valoarea contabila, iar in acest moment la bursa, companiile de utilitati tranzactionate au un raport pret/valoare contabila de 0,3-0,5.
Cu alte cuvinte, daca ar fi fost cotate, actiunile FP nu ar fi putut sa spere la mai mult de 0,2-0,3 din valoarea nominala, in opinia noastra. Faptul ca se tranzactioneaza totusi cu un discount suplimentar trebuie pus pe seama lipsei de lichiditate si a faptului ca listarea lor reprezinta, deocamdata, doar o promisiune.

Strategia recomandata in aceasta perioada este conservarea capitalurilor disponibile prin plasamente in instrumente cu venit fix (obligatiuni, fonduri de obligatiuni, depozite bancare) si asteptarea momentului oportun pentru investitii in actiuni. Acest moment nu a sosit inca." Razvan Pasol, presedinte Intercapital

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă