» Cel mai consumat aliment al romanilor, painea, are un rol important in mentinerea sanatatii. Sub aceasta denumire generica – "paine" – se ascund o serie de produse care dauneaza sanatatii.
Astazi, insa, cand procesul tehnologic permite indepartarea din faina de grau a celor mai sanatosi constituenti si introducerea E-urilor in procesul de fabricatie, este dificil sa faci o selectie a painii.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopski, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, avertizeaza ca un om sanatos trebuie sa consume zilnic 200 grame de paine. Conteaza tipul de paine pe care il alegem din rafturile magazinelor. Painea provenita din faina alba dezechilibrata nutritional, din care s-au indepartat tarata, sarurile minerale si grasimile, nu este buna pentru sanatate. In acest tip de paine ramane doar amidonul, care este digerat si se transforma in glucoza, ducand la aparitia diabetului. Painea care nu are fibre alimentare duce la cresterea riscului de cancer de colon. In schimb, altceva este cand macinisul este integral si painea este facuta prin proces tehnologic mult mai aproape de cel traditional.
Astfel, este indicat consumul de paine feliata care contine informatii pe eticheta. Consumul de paine este vital pentru organism. Profesorul Mencinicospchi respinge ideea curelor de slabire bazate pe indepartarea totala a painii din alimentatie. In cazul in care nu se tine cont de acest lucru, este indicata inlocuirea painii cu alte surse de glucide complexe (cartofi fierti sau copti, fasole boabe, legume etc). "Glucidele sunt surse de energie care cedeaza energie in mod lent si nu streseaza pancreasul."