14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăGDPRDiagnosticarea cancerului hepatic fara biopsie

Diagnosticarea cancerului hepatic fara biopsie

» Doua tehnici de diagnostic, chiar de noutate internationala, pentru depistarea tumorilor hepatice in stadii incipiente se practica la Institutul Clinic Fundeni.

"Este vorba de ecografia cu contrast, respectiv elastografia. Au avantajul scurtarii timpului de diagnostic, punerii unui diagnostic minim invaziv si exact (de certitudine). Metodele se folosesc pentru tumorile hepatice de mici dimensiuni (2-3 centimetri)", a explicat conf. dr. Cristian Gheorghe, directorul medical al Institutului Clinic Fundeni. Astfel, practicarea biopsiei devine inutila, deoarece eroarea de diagnostic este aproape inexistenta. Ecografia cu contrast este indicata in cazul vascularizatiei unei tumori. Elastografia ofera date despre gradul de elasticitate a tesuturilor  afectate. Cele doua tehnici se pot combina. Medicul Cristian Gheorghe a mentionat ca exista tumori mici, normal vascularizate, dar de duritate mare. Cu ajutorul aparatului se face analiza cantitativa a culorii. Cu cat tesutul este mai dur, cu atat culoarea este mai intensa, spre albastru. Punerea diagnosticului de certitudine dureaza mai mult ca de obicei, aproximativ 30 de minute. 

 

Cele doua metode se practica la Centrul de Gastroenterologie si Hepatologie de catre conf. dr. Liana Gheorghe. Dotarea cu aparate a fost posibila datorita castigarii granturilor de cercetare.  In cadrul manifestarii stiintifice "Zilele Institutului Clinic Fundeni", specialistii romani au marcat cele mai noi si interesante teme reunite sub denumirea generica "Medicina translationala – de la cercetarea fundamentala la practica clinica". Portile cercetarii medicale au fost larg deschise pentru institut, deoarece  in perioada 2008-2011 specialistii romani vor beneficia de o finantare uriasa de 10 milioane de RON pentru cele 18 granturi castigate prin concurs si in cadrul carora institutul va fi coordonator si/ sau partener.

 

"In cadrul manifestarilor au fost prezentate si rezultatele granturilor castigate  de medici prin concurs de-a lungul ultimilor ani. Intre 2006 si 2008 am avut 27 de astfel de granturi", a declarat conf. dr. Cristian Gheorghe.  Au fost abordate si alte teme de mare noutate stiintifica, precum celulele stem in hematologie, transplantul de organe si tesuturi, tehnici minim invazive etc. Cele mai apreciate lucrari au fost premiate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă