21.8 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialZeci de mii de ardeleni la Targul de la Negreni

Zeci de mii de ardeleni la Targul de la Negreni

– La targul din Apuseni s-au adunat peste 1.000 de tarabagii.

Celebrul targ de toamna de la Negreni "Fechetau" isi inchide azi portile. Din 8 pana in 12 octombrie, zeci de mii de oameni s-au inghesuit sa-si cumpere cate ceva din targ. Ziua de 13 octombrie este dedicata targului de animale. Aglomeratia si nebunia au inceput din primele zile. Parcarile au fost super-aglomerate, iar curtile si gradinile satenilor au devenit parcari cu taxa. Politistii si jandarmi au fost mobilizati ca sa fluidizeze traficul si sa asigure ordinea si desfasura-rea in bune conditii a activitatilor comerciale.

Haine noi si second-hand, incaltaminte de tot soiul, binocluri, palarii, covoare, casete, antichitati si manele ascultate cu difuzorul la maximum au fost elementele care au compus atmosfera targului. Mici, carnati, si alte prajeli sfaraie pe gratare, preparate ale caror preturi ard la buzunar. Cam asta e atmosfera in targul de pe malul Crisului, an de an. In jur de 1.000 de comercianti si 100 de antricari din toate colturile tarii si-au propus sa se lepede anul acesta de marfa in Targul de la Negreni. Politistii din Huedin au fost cu ochii pe comercianti inca din prima zi. Alimentele si produsele contrafacute au fost confiscate.

Zeci de mii de persoane din tara sau din strainatate participa la acest targ. Nimeni nu pleaca, insa de aici fara sa cumpere ceva. Chiar si cel care nu si-a propus sa cumpere mai nimic din targ pleaca de acolo cu te miri ce fleacuri. Vanzatorii au un bun spirit intreprinzator si stiu sa-si negocieze bine marfa. Ba o reducere, ba un bonus, astfel incat lumea se lasa usor convinsa. Chiar daca Primaria a pus la dispozitie saci me-najeri si pubele, romanii nu a reusit sa se civilizeze si au lasat in urma lor mizerie.
Primarul comunei s-a gandit sa coloreze anul acesta evenimentul, cu programe artistice si spectacole folclorice. Vineri, pe scena de langa Crisul Repede au urcat artisti de la Centrul Cultural din Cluj-Napoca.

DISTRACTIE
Sambata, a fost ziua spectacolelor folclorice. Chiar daca energia electrica le-a jucat cateva feste cunoscutii Traian si Valeria Codorean Ilea au ramas favoritii satenilor din Negreni. Vasile Coca si Varu Sandel au creat atmosfera si au dansat printre impatimitii muzicii populare. Ioan Seles din Salaj a incercat sa faca glume mai mult sau mai putin picante, multe din ele cu aluzii vulgare, dar care au prins la public. Renumitii interpreti de muzica populara au avut mai mare succes decat a avut Goran Bregovic la Oradea.

Cele mai citite

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...
Ultima oră
Pe aceeași temă