Judecatoarea din procesului Dan Voiculescu impotriva CNSAS, privind colaborarea acestuia cu fosta Securitate, a fost schimbata. Ea nu avea dreptul sa vada "secrete de stat", asa cum a fost considerat dosarul de Securitate al lui "Felix".
Procesul lui Dan Voiculescu impotriva Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) de la Tribunalul Bucuresti a inceput cu o amanare. Motivul a fost o interpretare a Curtii de Apel, prima instanta sesizata in acest dosar. Magistratii de acolo au luat de buna mentiunea "strict secret" imprimata pe filele din dosarul de Securitate al lui Voiculescu si au considerat documentele secrete. Judecatoarea dosarului a fost, astfel, nevoita sa se autorecuze, pentru ca nu detine certificat ORNISS, care sa-i permita accesul la documente secrete.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ne-a confirmat ca un judecator care intra in contact cu documente secrete este obligat sa detina certificat ORNISS si ca au mai fost cazuri de procese in care judecatorii au fost schimbati pentru ca nu erau certificati. "Judecatoarea s-a conformat specificatiilor Curtii de Apel, nu a avut ce face", ne-au spus avocatii CNSAS. "Insa este vorba de o confuzie foarte grava. Dosarele de Securitate au scrise pe coltul fiecarei pagini cuvintele «secret de stat». Dar prin legile de dupa 1989 acestea au fost extrase din sfera documentelor secrete. Altfel cum s-ar mai fi putut realiza deconspirarea fostei Securitati?", ne-a explicat juristul CNSAS Mihai Ionescu.
Paradoxal, avocatii lui Dan Voiculescu au aceeasi parere ca cei ai CNSAS. "Este o absurditate, noi suntem impotriva acestei amanari pentru ca ne face sa pierdem timpul", ne-a declarat deputatul Sergiu Andon, avocatul lui Voiculescu. Andon este de acord ca greseala apartine Curtii de Apel: "S-au luat dupa stampila «strict secret» de pe unele file din dosar. Dar aceasta era stampila Securitatii, iar secretele Securitatii nu mai sunt secrete, conform legii". Surse din CNSAS ne-au declarat insa ca e putin probabil ca aceasta amanare sa fie o simpla eroare, iar indignarea avocatilor lui Dan Voiculescu este mai degraba mimata.
"Lucrurile se tergiverseaza. Ei vor mai ridica si cateva exceptii in proces, ca sa treaca data fatidica a alegerilor, 30 noiembrie", spun sursele noastre. Dosarul Voiculescu impotriva CNSAS, in care omul de afaceri contesta verdictul de politie politica dat de CNSAS, conform vechii legi de functionare a institutiei, a fost trimis de Curtea de Apel Bucuresti catre Tribunalul Bucuresti. Conform noii legi CNSAS, aceasta a devenit prima instanta de judecata care trebuie sa decida daca cineva a colaborat cu Securitatea, pe baza documentelor detinute de CNSAS.