1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialCoruptia roteste functionarii publici

Coruptia roteste functionarii publici

» Functionarii publici care lucreaza in sectoarele "vulnerabile la coruptie" pot fi schimbati din functie sau pot primi alte sarcini de serviciu, dupa bunul plac al sefilor institutiilor unde lucreaza, a stabilit Guvernul.

» Sub umbrela principiului "mobilitatii functiei", folosita de Guvern pana acum pentru a-i elimina pe prefectii nesupusi politic, aceasta hotarare da mana libera Executivului sa scape de functionarii pe care ii considera incomozi.

Cristina Dobreanu
Andrei Luca Popescu
redactori

Executivul a decis, potrivit hotararii de guvern privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici, publicata recent in Monitorul Oficial, ca persoanele care lucreaza in sectoarele considerate "vulnerabile la coruptie" pot fi schimbate periodic, acestora le pot fi inlocuite obligatiile de serviciu sau pot fi transferate la un alt departament din cadrul institutiei in care sunt angajate.

Presedintele Aliantei Nationale a Bugetarilor Sed Lex, Vasile Marica, sustine ca Guvernul ar fi introdus aceasta prevedere "in mod intentionat, pentru a accentua abuzurile deja existente". Pe de alta parte, analistul politic Cristian Pirvulescu sugereaza existenta unui cerc vicios care i-ar face pe functionarii publici sa fie mai tentati de mita: "In conditiile in care ei au salarii foarte mici si asistam la o crestere a costului vietii, functionarii publici devin mai vulnerabili si mai coruptibili".

Ce il deranjeaza cel mai mult pe liderul Sindicatului Sed Lex este faptul ca functionarii publici vor putea fi schimbati dupa bunul plac al Guvernului sau al conducerii institutiilor publice. E drept, hotararea semnata de Calin Popescu Tariceanu se refera doar la acei functionari care lucreaza in sectoare "vulnerabile la coruptie". "Sunt definite undeva in aceasta lege sectoarele vulnerabile la coruptie? Eu stiam ca exista institutii abilitate sa stabileasca asta – Parchetul, DNA, nu Guvernul", se mira Marica. Faptul ca este, poate, prima lege romaneasca in care un domeniu este suspectat din oficiu de coruptie il face pe sindicalist sa se simta discriminat precum romii: "Este ca in Italia, cu amprentarea tuturor romilor. Ei ne acuza pe toti: «Sunteti corupti, va mutam cum vrem». Va dati seama ca, daca un functionar este mutat din functie, reiese automat ca el e suspect de coruptie?". In schimb, Cristian Pirvulescu considera ca "Guvernul Tariceanu II ii dispretuieste pe functionarii publici si de aceea duce o actiune de limitare a functiei publice, indreptata, intr-o anumita masura, tocmai impotriva statului".

Liderul Sed Lex poate trece cu vederea ca, cel mai probabil, intarzierea acestui act legislativ va impiedica avansarea in functie a functionarilor publici merituosi, fixata pe 15 august. Nu ar fi pentru prima data, spune Marica, insa cel mai grav i se pare ca functionarii publici pot ajunge in situatia unui "judecator care nu mai este brusc inamovibil si ajunge la mana oricui. In apropierea campaniei electorale, ei se pregatesc sa elimine oamenii incomozi". Vicepresedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, Eugen Coifan, vede insa altfel problema. El socoteste ca, de fapt, Guvernul sare peste avansarile din 2008, pentru ca nu ar mai fi dispus inainte de alegerile generale sa dea bani in plus de la buget pentru functionarii publici: "Daca era inainte de alegerile locale, ar fi dat bani pentru a-si asigura oameni loiali in teritoriu, pentru alegerile din toamna functionarii publici nu mai prezinta nici un interes". In acelasi sens, Cristian Pirvulescu crede ca "liberalii estimeaza ca voturile functionarilor publici se vor duce spre PSD si, de aceea, pentru ca orice schimbare a statutului acestora are implicatii bugetare, vor sa faca economie, cu atat mai mult cu cat ne aflam intr-un an electoral, si vor sa canalizeze banii spre alte domenii de interes".

Lege

Premierul liberal Calin Popescu Tariceanu nu este la prima ciocnire cu functionarii publici. Folosindu-se de principiul mobilitatii functiei, specificat in statutul inaltilor functionari publici (prefecti, subprefecti si inspectori guvernamentali), premierul a dispus schimbarea din functie a multor prefecti fara sa le faca vreun repros profesional. Majoritatea prefectilor schimbati au fost retrogradati pe motive aparent politice. Cei mai multi proveneau sau fusesera numiti de Partidul Democrat, inainte ca legea sa specifice ca prefectii nu mai au voie sa aiba culoare politica. In Bucuresti premierul a schimbat doi prefecti in mai putin de un an. Prima a picat Mioara Mantale, apropiata a PD-L, careia i-a luat locul subprefectul liberal Catalin Deaconescu. si acesta a fost eliberat din functie in urma certurilor dintre Tariceanu si Ludovic Orban al carui prieten este Deaconescu. Ulterior vremelnicul prefect a fost exclus total din corpul inaltilor functionari publici, fiind recuperat de prietenul sau Orban pe un post de consilier la Ministerul Transporturilor.

Cele mai citite

Black Friday 2024 nu s-a terminat pe Notino.ro: Pe 29 noiembrie sunt cele mai tari oferte!

Campania de Black Friday continuă pe Notino.ro, iar clienții au ocazia să se bucure de reduceri prelungite pe toată durata lunii noiembrie. Pe 29...

Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, despre o agendă europeană „ambițioasă”

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a transmis, luni, în cadrul întrevederii pe care a avut-o cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, cu prilejul vizitei efectuate la...

Trafic restricționat din nou pe Valea Oltului din 19 noiembrie până în 15 decembrie

Pe Valea Oltului, în perioada 19 noiembrie – 15 decembrie 2024, vor fi instituite restricții de circulație pentru a permite demararea lucrărilor la secțiunea...
Ultima oră
Pe aceeași temă