21 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialUE, nemultumita de coruptia din Romania si Bulgaria

UE, nemultumita de coruptia din Romania si Bulgaria

» Uniunea Europeana este tot mai nemultumita de esecul luptei impotriva coruptiei in Romania si Bulgaria. Totusi, investitorii din Bulgaria, alungati de coruptie si de crima organizata, sunt tentati de Romania.

Dupa disparitia stimulentului aderarii la UE, Sofia si Bucurestiul au cazut victime ale "oboselii" reformei. Eforturile lor anticoruptie au fost obstructionate de autori de politici ezitanti, de dispute politice si de o administratie de stat ineficienta, a scris Reuters. Acum, UE are posibilitati limitate de a determina aplicarea reformelor. Totusi, Comisia dispune in continuare de un numar de parghii pentru a determina imbunatatirea situatiei in domeniul Ajutoarelor financiare, al Justitiei si Afacerilor Interne, al Securitatii alimentare, al Pietei interne si al Drepturilor in UE.

In Bulgaria, situatia este mai grava din cauza crimei organizate. Reuters arata ca Transparency International considera Bulgaria cea mai corupta tara din UE. Membrii UE fac presiuni asupra Bruxelles-ului pentru a impune sanctiuni Bulgariei, a carei lista de actiuni ilegale este in crestere – peste 150 de asasinate la comanda nerezolvate in ultimii zece ani, suspiciuni de fraude cu fonduri europene si ofiteri de politie care transmit informatii secrete traficantilor de droguri, imposibilitatea de a pune sub acuzare fie si un singur inalt oficial. Sofia sustine ca a atras investitii, dar anul trecut aproape jumatate dintre acestea au fost in constructii si imobiliare, sectoare devenite principalele piete pentru crima organizata si spalarea de bani.

"Daca aceasta situatie va continua, mai bine imi fac bagajele si ma duc in alta parte – in Romania, de exemplu", spunea un investitor. Surse diplomatice si analisti afirma ca problema coruptiei endemice in Bulgaria isi are radacinile in legaturile dintre politicieni, magistrati si gruparile criminale conduse si servite de fosti ofiteri KGB. "Criminalitatea organizata si coruptia s-au ingemanat cu statul", afirma un diplomat. "In Romania, acestea par probleme diferite, ceea ce face rezolvarea lor putin mai usoara", a adaugat el.

 

MASURI
» Parghiile CE
Comisia Europeana poate amana, reduce sau recupera ajutoarele regionale. Romania trebuie sa primeasca, pana la sfarsitul anului 2013, 32 de miliarde de euro, iar Bulgaria – 11 miliarde de euro. CE poate suspenda platile pentru agricultura. Statele UE pot refuza recunoasterea sentintelor si a mandatelor. CE poate bloca unele exporturi, limita aplicarea unor reglementari privind libera circulatie sau a unor politici si poate suspenda unele drepturi cum este dreptul de vot in organele de luare a deciziilor.

Cele mai citite

VIDEO Cel puțin 51 de persoane au murit într-o explozie de la o mină de cărbune din Iran

O explozie de gaz într-o mină de cărbune din provincia iraniană Khorasan de Sud a ucis cel puțin 51 de persoane și a rănit...

Meciul pensiilor: Stolojan câștigă la scor, Năstase lovește sub prag

Politica domină terenul. Theodor Stolojan este pe podiumul pensiilor, în vreme ce Ilie Năstase a primit un "rever" politic Theodor Stolojan a fost premier,...

Polul prospețimii: Orașul european care domină la capitolul aer curat

Agenția Europeană a Mediului a făcut o clasificare a orașelor cu cel mai curat aer, dar și a zonelor cu cele mai multe probleme...
Ultima oră
Pe aceeași temă