13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialArhiepiscopul Hristodulos, chemat la Domnul

Arhiepiscopul Hristodulos, chemat la Domnul

Primatul Bisericii Ortodoxe a Greciei, Arhiepiscopul Atenei si al Intregii Elade, Hristodulos, a murit ieri, la varsta de 69 de ani, din cauza cancerului la ficat de care suferea.
Arhiepiscopul Hristodulos a fost unul dintre cei mai tineri prelati care au preluat conducerea Bisericii Greciei, in 1998. In timpul dictaturii coloneilor (1967-1974) a ocupat postul de secretar al Sfantului Sinod. Desi a avut o pozitie conservatoare, fiind criticat chiar pentru nationalism si xenofobie, a fost unul dintre artizanii apropierii de Vatican, invitandu-l pe Papa Ioan Paul al II-lea la Atena, in anul 2001, si facand o vizita la Sfantul Scaun in 2006, la invitatia Papei Benedict al XVI-lea.
Diagnosticat cu cancer in luna iunie a anului trecut, Arhiepiscopul Hristodulos a fost spitalizat la Miami in luna august, pentru o grefa de ficat, dar interventia nu s-a mai putut efectua. De la sfarsitul lunii octombrie, facea chimioterapie la resedinta sa din Psyhiko (nordul Atenei), unde a si decedat.
Premierul grec, Costas Karamanlis, si-a exprimat "profunda durere in legatura cu moartea Inaltului Prea Fericit Arhiepiscop Hristodulos, un ierarh cult, a carui activitate a apropiat biserica de societate si de problemele cu care aceasta se confrunta, de tineri si de aspiratiile lor" si a aratat ca "simplitatea, caracterul combativ si iubirea sa nemarginita pentru Grecia" reprezinta "exemple demne de urmat".
Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele Constantin Stoica, a deplans moartea "unui prieten al Bisericii si poporului roman", "o personalitate a contemporaneitatii, un teolog redutabil si un arhipastor".

Carte de condoleanTe

Ambasada Elena la Bucuresti va deschide, miercuri si joi, o carte de condoleante la sediul sau din Bd. Pache Protopopescu, participand astfel la zilele de doliu national declarate dupa decesul Intaistatatorului Bisericii Ortodoxe Grecesti.
Funeraliile Arhiepiscopului Hristodulos vor fi organizate la nivelul unui sef de stat.
Presedintele Greciei, socialistul Carolos Papoulias, premierul conservator Costas Karamanlis si liderii de partide au transmis condoleante si l-au omagiat pe liderul religios.
Sfantul Sinod il va desemna in termen de 20 de zile pe succesorul Arhiepiscopului Hristodulos la conducerea Bisericii Ortodoxe Grecesti.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă