20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăTechSistemul bancar, "preferatul" atacurilor de tip phising

Sistemul bancar, “preferatul” atacurilor de tip phising

Principalele ţinte ale atacurilor de phishing au fost, în primele trei luni ale anului, portalurile globale de Internet şi cele din sectorul financiar, în timp ce paginile de Facebook false au reprezentat 60% din phishing-ul de social media, reiese din raportul Kaspersky Lab “Activităţile de spam şi phishing în T1 2018′.

Conform documentului, în primul trimestru al anului, phishing-ul financiar (care include bănci, servicii de plată şi magazine online) a continuat să reprezinte circa jumătate din totalul atacurilor de acest tip (43,9%), un plus de 4,4% faţă de finalul anului trecut. În acest sens, atacurile asupra băncilor, a magazinelor online şi a sistemelor de plată rămân în Top 3.

În ierarhia celor mai mulţi utilizatori afectaţi de atacurile de tip phishing, pe primul loc se clasează Brazilia (19% din total), urmată de Argentina (13%), Venezuela (13%), Albania (13%) şi Bolivia (12%).

Raportul Kaspersky Lab relevă, totodată, că, în luna ianuarie a acestui an, cantitatea de mesaje spam a atins apogeul, cu 55%, iar cantitatea medie de mesaje spam din traficul de e-mail din toată lumea a fost de 52%, cu 4,6% mai puţin decât în ultimul trimestru din 2017.

În acest context, Vietnam a devenit cea mai mare sursă de spam, luând locul SUA şi Chinei. Alte ţări din Top 10 sunt: India, Germania, Franţa, Brazilia, Rusia, Spania şi Iran. Ţara cea mai atacată de e-mail-urile spam a fost Germania, iar pe următoarele locuri s-au clasat Rusia, Marea Britanie şi Emiratele Arabe Unite.

“În primul trimestru din 2018, tehnologiile Kaspersky Lab anti-phishing au împiedicat peste 3,7 milioane de tentative de a vizita pagini frauduloase ale reţelelor de socializare, dintre care 60% au fost pagini de Facebook false. La începutul anului, Facebook era cea mai populară reţea de socializare pentru infractori, paginile sale fiind frecvent falsificate, în încercarea de a fura date personale prin intermediul atacurilor de phishing. Acesta este un fenomen de lunga durată: în 2017, Facebook a devenit una dintre primele trei ţinte pentru phishing în general, cu aproape 8%, urmată de Microsoft Corporation (6%) şi PayPal (5%)”, se arată în cercetarea Kaspersky Lab.

În T1 din acest an, Facebook a condus şi la categoria phishing de social media, urmata de VK – un serviciu de socializare din Rusia – şi de LinkedIn. “Motivul este foarte posibil să aibă legătură cu cele 2,13 miliarde de utilizatori activi lunar pe Facebook, printre care şi aceia care se loghează din aplicaţii necunoscute cu datele lor, implicit dându-le acces la acestea”, precizează experţii.

Phishing-ul de social media este o formă de infracţionalitate cibernetică ce implica furtul datelor personale din contul victimei de pe o reţea de socializare. Infractorii creează o copie a unui site de socializare (de exemplu, o pagina de Facebook falsă) şi încearcă să păcălească victimele să-şi dezvăluie datele personale, cum ar fi: numele, parola, numărul de card sau codul PIN.

Cele mai citite

Kremlinul spune că legăturile dintre Moscova și Beijing vor continua

Kremlinul a ignorat o călătorie în China a secretarului de stat american Antony Blinken, în timpul căreia acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la...

Un tânăr în vârstă de 27 de ani a folosit bancnote false de 200 de euro în săli de jocuri electronice 

După ce un tânăr în vârstă de 27 de ani ar fi folosit bani falși (n.r. bancnote de 200 euro) pentru a se juca...

Germania vizează să-și reia poziția geopolitică printr-o relansare economică

Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul de Finanţe, Christian Lindner, care este şi preşedintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă