Facebook devine tot mai desuet iar tinerii îi întorc spatele: adolescenţii americani preferă tot mai mult alte reţele de socializare, mai axate pe fotografii şi videoclipuri, potrivit unui studiu publicat joi şi preluat de AFP.
Potrivit unui sondaj realizat de Pew Research Center, un think tank cu sediu la Washington, 51% dintre tinerii cu vârste între 13-17 ani folosesc Facebook faţă de 85% pentru YouTube (Google), 72% pentru Instagram (deţinut de Facebook) sau 69% pentru Snapchat, care confirmă o tendinţă relevată şi de alte studii.
Profilul utilizatorilor s-a schimbat din 2014-2015: Pew Research Center estima atunci la 71% procentul adolescenţilor americani pe Facebook, care numără în total 2,2 milliarde de utilizatori activi pe lună.
Un alt studiu publicat joi relevă că 95% dintre adolescenţi chestionaţi au mărturisit că folosesc un smartphone, în timp ce 45% se declară online „aproape permanent”, o creştere de două cifre.
„Peisajul reţelelor de socializare s-a schimbat complet în rândul adolescenţilor în ultimii trei ani”, a comentat Monica Anderson, autoarea studiului.
În ce priveşte impactul reţelelor de socializare în viaţa adolescenţilor, părerile sunt împărţite: 31% dintre ei îl consideră în general pozitiv, iar 24% în general negativ, în timp ce 45% sunt de părere că nu este nici pozitiv nici negativ.
Printre factorii pozitivi: posibilitatea de a rămâne „conectat”, de a găsi informaţii şi persoane care au aceleaşi subiecte de interes. La aspectele negative, tinerii citează hărţuirea online, difuzarea de ştiri false, sau dependenţa.
Un studiu al cabinetului eMarketer publicat la începutul lunii martie constata că Snapchat îi atrage pe cei tineri într-un ritm mai rapid decât Instagram.
Potrivit eMarketer, Facebook ar urma să piardă 2 milioane de tineri de sub 24 de ani, un dezechilibru al balanţei care ar trebui să fie compensat de utilizatorii mai în vârstă.