19.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăTechNASA intenționează să achiziționeze sol selenar

NASA intenționează să achiziționeze sol selenar

„NASA caută să cumpere sol selenar de la furnizori comerciali!”, a scris pe Twitter administratorul agenţiei spaţiale americane, Jim Bridenstine.

Statele Unite intenţionează să deţină titlul de lider în exploatarea resurselor, în special miniere, din solul sau subsolul asteroizilor şi al Lunii, o politică încurajată cu precădere printr-un decret al preşedintelui Donald Trump din aprilie trecut, în pofida unei absenţe a consensului internaţional şi a jurisprudenţei asupra celei mai bune modalităţi de gestionare şi partajare a resurselor extraterestre, tratatele importante privind spaţiul fiind vagi în această privinţă.

Companiile sunt chemate să-şi prezinte propunerile pentru colectarea unui ”mic” eşantion de sol selenar sau regolit, nisip sau praf ce acoperă suprafaţa satelitului natural al Pământului, indiferent de regiunea Lunii din care se efectuează prelevarea.

Ulterior, va avea loc un transfer de proprietate pentru NASA, care va deveni ”singurul” proprietar. 80% din suma stipulată în contract urmează să fie achitată la livrarea eşantioanelor.

Este un nou model economic preferat din ce în ce mai mult de agenţia spaţială, care nu îşi mai asumă astfel toate costurile de dezvoltare şi de operare a unei misiuni, ci atribuie contracte de servicii companiilor spaţiale private, aşa cum a făcut-o cu succes cu SpaceX, care transportă în prezent marfă şi astronauţi pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

Cele mai citite

Astronauții dezvăluie ce miros unic are spațiul cosmic

După ce se întorc din ieșirile în spațiu astronauții simt în mod regulat un miros unic atunci când își scot căștile, iar colegii lor...

Biden îl primește pe Iohannis la Casa Albă. România urmează să cumpere din SUA avioane F-35 de 6,5 miliarde USD

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi primit de președintele SUA, Joe Biden, la Casa Albă, în ziua de 7 mai 2024, într-un moment în...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...
Ultima oră
Pe aceeași temă