21 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialRomania, codasa fruntasa

Romania, codasa fruntasa

Romanii sunt invatati la scoala ca fac parte dintr-un popor exceptional, ca Romania a fost secole la rand fortareata care a aparat Europa, sacrificandu-se pentru linistea si prosperitatea Occidentului. Romanii cred despre ei ca sunt cei mai ospitalieri, cei mai inventivi, cei mai descurcareti, cei mai toleranti, iar tara lor una dintre cele mai eroice, de aceea primirea in Uniunea Europeana inseamna nu doar o recunoastere a progreselor sale imediate, ci si o dovada a europenismului sau istoric. In ultima vreme, statistici de toate felurile plaseaza Romania in fruntea unor clasamente interesante, demonstrand atat calitatile, cat si viciile reziduale transmise din generatie in generatie.
Astfel Romania este statul european care a inregistrat in ultimii patru ani cel mai mare salt al salariului minim, cu 18 la suta, dar in acelasi timp ramane, alaturi de Bulgaria, tara cu veniturile cele mai mici de pe continent, fiindca salariul minim care a crescut atat de mult este de doar 114 euro pe luna, fata de 1300 in Olanda, unde leafa cea mica a crescut cel mai lent (unu la suta in ultimii patru ani). Ritmul de crestere a salariilor bancherilor si bugetarilor autohtoni este si el cel mai ridicat din Uniunea Europeana, dar adecvarea la civilizatie nu tine de reusitele oscilante ale birocratiei, iar romanii raman la periferia continentului. Fiindca se spala cel mai putin din Europa, fiindca sunt cei mai bolnavi, fiindca sunt cei mai corupti, fiindca incearca sa ascunda sub pres intreaga mizerie nationala. Un roman foloseste anual doar patru bucati de sapun, patru tuburi de pasta de dinti si patru kilograme de detergent, in schimb deodorantul este mult mai popular si este folosit de jumatate din populatie. Altfel spus, romanii nu sunt deranjati de murdarie, cata vreme ea poate fi ascunsa sub tot soiul de miresme.

Unele lucruri nu pot fi insa ascunse, iar performantele Romaniei tin adesea de tragicul cotidian. Romania ramane de mai multi ani pe primul loc in Europa in topul tarilor cu mortalitate infantila ridicata, mai ales din cauza apei infestate si a sobelor nesigure, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Aceeasi institutie claseaza Romania pe primul loc si in ceea ce priveste decesele provocate de hepatitele cronice si cancerul de col. Spitalele din Romania sunt pe primul loc in Europa la capitolul risc de infectii cu germeni rezistenti la tratamentele obisnuite, iar numarul anual al avorturilor este mai mare decat in orice tara europeana. Toate acestea nu au desigur legatura cu faptul ca in topul preferintelor criticilor romani de cinema se afla "Moartea domnului Lazarescu".
Alte statistici demonstreaza ca in Romania se gasesc cei mai multi copii abandonati: circa 9000 in fiecare an. Romancele sunt din punct de vedere statistic mamele cele mai denaturate din lume, 4000 dintre ele isi parasesc progeniturile in maternitati, iar celelalte 5000 ii plaseaza ulterior in orfelinate din cauza unor boli descoperite pe parcurs.
Tabloul topurilor dramatice nu influenteaza deocamdata serios clasamentele de succes, iar Romania ramane tigrul balcanic pentru oamenii de afaceri germani si pe primul loc in Europa la investitii imobiliare.
Fara vinovatii reziduale, Romania creste diform sub presiunea modernizarii accelerate, impuse de integrare, folosindu-se mai degraba de impostura si amatorism decat de modelele coerente ale dezvoltarii.

Sabina Fati
Sabina Fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Aproape 3.000 de cetăţeni străini au încercat să treacă ilegal frontiera în primele 8 luni

Cele mai tranzitate frontiere au fost cea cu Ungaria, peste 12 milioane de persoane și cu Bulgaria, aproape 7 milioane de persoane O analiză a...

Toamna astronomică deschide porțile spre ora de iarnă

România trece la ora oficială ”de iarnă”, în noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, când ora 4.00 devine ora 3.00 Soarele se va afla pe ecuatorul...

Modificări în susținerea examenului de de Definitivat în învățământ

Ministerul Educației a anunțat că proba scrisă pentru examenul de definitivat din anul școlar 2024-2025 va avea loc mai devreme, pe 8 iulie 2025,...
Ultima oră
Pe aceeași temă