23.6 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialFotbal adevarat, performante pe masura

Fotbal adevarat, performante pe masura

Dorel Zaharia, Gabriel Muresan, Calin Albut, Abrudan, Roman, Sergiu Costea, Laszlo Sepsi erau, la inceputul acestui sezon, nume necunoscute pentru Liga 1 la fotbal. La final, insa, marile cluburi s-au batut pentru a le obtine semnatura gratie "exploziei" pe care au avut-o intr-un sezon excelent pentru echipa lor, Gloria Bistrita, si pentru antrenorul Ioan Ovidiu Sabau.

Nu au cedat
Ioan Ovidiu Sabau a pus o conditie simpla pentru a ramane inca un sezon la carma formatiei ardelene. "Decizia sa raman la Bistrita am luat-o de ceva vreme. Am spus ca raman daca mi se creeaza conditii si ma refer la terenuri. Am fost in Antalya si am investit bani, iar cand am venit aici nu ne-am putut antrena decat in spatele portii. Trebuie sa rezolvam problema terenurilor. Eu am avut o intelegere cu domnul presedinte Padureanu si am spus ca raman, dar ca vreau anumite lucruri: sa ramana jucatorii, cu exceptia unui transfer sau doua, pentru cei care au oferte avantajoase, si sa ne fixam niste obiective mai ambitioase", a spus Sabau. "Se poate spune ca am pus embargo pe transferuri. M-ar interesa sa am cam acelasi lot de jucatori fiindca s-au format relatii de joc, s-a legat o prietenie intre ei si stiu exact ce vreau de la ei si cred ca o echipa se face in doi-trei ani. Noi suntem pana in acest moment pe drumul cel bun. Daca in fiecare an imi pleaca patru-cinci jucatori si trebuie sa o iau de la capat nu este usor nici pentru ei, nici pentru mine. Domnul Padureanu a acceptat sa plece un jucator, poate doi cu oferta buna, daca pot fi inlocuiti, si sa putem cumpara altii in locul lor", a completat Sabau.
Iar "tata Jean" s-a conformat! L-a vandut in aceasta vara, dintre jucatorii importanti, doar pe Gabriel Muresan la CFR Cluj, iar in locul sau, pe langa bani, au ajuns la Bistrita si patru jucatori care pot insemna ceva in angrenajul Gloriei: Coroian, Tilinca, Toma si Bucurica. Primul dintre ei, fost capitan al Gloriei inainte de a ajunge la CFR Cluj, a semnat un contract pe doi ani cu gruparea condusa de Jean Padureanu, in timp ce fundasul central Adrian Toma va ramane la Bistrita doar un sezon. "Dupa plecarea lui Muresan noi, practic, am ramas fara lider. Ma bucur enorm de intoarcerea lui Coroian fiindca, in felul acesta, avem din nou un lider pe care sa ne putem baza", a declarat directorul sportiv al Gloriei Bistrita, Ioan Horoba.
Daca ar fi sa mai vanda pe cineva, Gloria ar putea ceda pana la urma presiunilor venite dinspre Rapid, club care l-ar dori pe portarul Calin Albut. Echipa bistriteana il mai are in lot pe portarul nationalei de tineret, Tatarusanu, si ar putea sa-l lase pe Albut in Giulesti in cazul unei oferte de nerefuzat. Chiar si daca va pleca Albut,  Jean Padureanu va putea spune ca a respectat dorinta lui Sabau de a nu slabi echipa.

Dubla satisfactie pentru Sabau
Antrenorul Gloriei Bistrita, Ioan Ovidiu Sabau, devenit de cateva saptamani managerul echipei, are o dubla satisfactie dupa ce formatia sa a terminat pe locul 6 al clasamentului. "Nu am cum sa nu fiu multumit dupa un asemenea sezon, dar cea mai mare satisfactie este ca am obtinut totul pe teren, prin efort, seriozitate si disciplina. Le-am aratat tuturor ca Gloria joaca pe teren si ca nu mai conteaza ce a fost in trecut. Le multumesc tuturor jucatorilor si presedintelui si ma bucur ca am ramas si in acest an la Gloria. Sigur voi ramane, au fost interpretate cuvintele mele, eu am avut o intelegere cu domnul presedinte si, daca rezolva problemele legate de teren, cantina si sa intarim un pic lotul, nu se pune problema sa plec. Voi mai ramane cel putin un an", a spus Sabau.
Fairplayul antrenorului bistritean este ilustrat si de faptul ca Sabau nu a intrat niciodata in clinciuri cu ceilalti tehnicieni, declaratiile sale referindu-se mai mereu la echipa sa si la treaba pe care el o face. "Eu nu pot sa-mi permit sa ma compar cu un alt antrenor, sa critic sau sa-mi bat joc de un antrenor. Este o meserie in care astazi esti un antrenor foarte apreciat, maine s-ar putea sa fii criticat, sa ti se spuna ca nu esti bun de nimic, ca nu ai valoare. In meseria asta trebuie sa ai respect fata de colegi, dar, din pacate, mai sunt antrenori care atunci cand au rezultate ii critica pe ceilalti, ii ironizeaza, analizeaza echipa adversa, ceea ce inseamna ca nu suntem profesionisti si mai avem de lucrat la acest aspect. Nu o sa-mi permit niciodata sa nu sustin un antrenor in dificultate, care pierde, pentru ca maine pot sa fiu eu in locul lui. Viata de antrenor depinde foarte mult de rezultat".

Gloria pregateste noi vedete
Echipa bistriteana s-a reunit in doua etape in vederea noului sezon, jucatorii care au evoluat mai putin venind la lot cu cateva zile inaintea titularilor si a antrenorului Sabau, care s-au prezentat de ieri la pregatiri.
Enache Caju (Delta Tulcea), Dobre (Targoviste), Damian (Gaz Metan Medias), Furdean si Pribac (ambii Corvinul), Ion Dumitra (Minerul Lupeni) sunt jucatorii transferati pana acum, in afara "lotului CFR Cluj", de echipa bistriteana. Fotbalisti fara nume, asa cum erau acum un an si Muresan sau Albut, dar care au posibilitatea ca, sub comanda lui Ioan Ovidiu Sabau, sa devina viitoare vedete.

CU GANDUL LA O ECHIPa "MARE"
» Rapid si Dinamo l-au vizat

Sabau nu a negat niciodata faptul ca a fost curtat de echipe importante ale campionatului care au dorit sa il aduca la carma unor formatii din Bucuresti. Recent, Rapid a incercat sa il instaleze in locul lui Razvan Lucescu, dar pana la urma tehnicianul bistritean a ales sa mai stea un an la Gloria. "Va veni si momentul cand imi voi dori sa antrenez o echipa care sa aiba ca obiectiv castigarea campionatului. Nu discut daca m-a sunat sau nu m-a sunat cineva de la Rapid. Sunt niste discutii in care eu nu vreau sa intru. Important este ca voi ramane la Bistrita. Restul sunt povesti. Nu sunt un antrenor batran, am timp sa antrenez si o echipa cu un buget mai mare si cu pretentii mai mari, daca voi confirma." Sabau pare tentat ca urmatoarea experienta sa fie in Giulesti, unde a avut satisfactii deosebite ca jucator si unde suporterii il doresc. "Rapid este o echipa cu pretentii. Nu voi refuza atunci cand voi considera ca va fi momentul sa antrenez o astfel de echipa daca voi mai avea oferta."
De asemenea, numele lui Sabau a fost rostit si in curtea lui Dinamo atunci cand Mircea Rednic cocheta cu ideea ca, din vara, sa paraseasca gruparea din stefan cel Mare pentru a antrena in Belgia.

"LORDUL"
Tot ceea ce se intampla la Bistrita este legat de numele lui Jean Padureanu, "Lordul" care in urma cu doi ani a spus ca vrea sa rupa Gloria de apasarea trecutului, de blaturi si reciprocitati si l-a instalat la carma echipei pe Sabau, un antrenor care s-a ferit intotdeauna de asemenea aranjamente. Padureanu este convins ca jucatorilor sai le-a crescut cota ca urmare a sezonului bun facut si a faptului ca partidele s-au jucat pe teren, nu prin culise.

PIERDERE
Unul dintre jucatorii pe care, cu siguranta, ii va regreta Sabau este mijlocasul Cornel Predescu. Prezenta constanta in primul unsprezece al Gloriei, Predescu si-a incheiat contractul pe un an cu Gloria si a revenit la clubul de care apartine, Dinamo. Chiar daca Gloria a incercat sa obtina prelungirea transferului, Mircea Rednic s-a opus, el dorindu-l pe jucatorul de 20 de ani la pregatirile formatiei campioane. Nu este exlus insa ca dupa pregatiri, daca Predescu nu va confirma la Dinamo, sa mai joace un sezon la Bistrita.

IACOB
Gloria Bistrita incearca sa dea lovitura pe piata transferurilor "suflandu-l" de sub nasul Stelei pe Alexandru Iacob, fundas central la Corvinul Hunedoara. Tanarul international de juniori a fost in atentia celor de la Inter Milano, club la care a fost invitat sa faca un stagiu de pregatire, iar acum mai multe trupe din Liga 1 il doresc in lot, Steaua si UTA fiind, se pare, cele mai insistente. Abilitatea de a negocia este insa unul dintre atuurile lui Jean Padureanu, asa ca Iacob ar putea ajunge pana la urma sub comanda lui Sabau.

CU ECHIPA A DOUA IN PRIMUL MECI DIN CUPA UEFA INTERTOTO
Formatia bistriteana va juca, pe 24 iunie, in primul tur al Cupei UEFA Intertoto cu jucatori de la echipa a doua. Returul insa va consemna folosirea primei echipe.
Ioan Ovidiu Sabau va sosi in aceasta seara la Bistrita, iar maine va pleca cu un lot de 26 de jucatori la Reghin, localitate situata la 53 km de Bistrita. Daca jucatorii vor sta in cantonament 10 zile, antrenorul va reveni sambata seara la Bistrita pentru a conduce de pe banca tehnica echipa ce va evolua, duminica, in primul meci din Cupa UEFA Intertoto.
Meciul pe care echipa Gloria Bistria il va disputa, la 24 iunie, in compania formatiei FK Grbalj, din Muntenegru, in prima mansa a turului intai al Cupei UEFA Intertoto, va fi arbitrat de o brigada din Danemarca, avandu-l la centru pe Thomas Vejlgaard. El va fi ajutat la cele doua linii de compatriotii sai Henrik Malmberg si Michael Johansen. Returul va avea loc pe 30 iunie.

» O ECHIPa DIN MUNTENEGRU IN PRIMA FAZa
Gloria Bistrita va intalni in primul tur din UEFA Intertoto echipa FK Grbalj (Muntenegru), formatie care activeaza in localitatea Radanovici, o suburbie a unei statiuni aflate pe malul Mediteranei. FK Grbalj ocupa locul al treilea in campionatul din Muntenegru, format din 12 echipe. Echipa activeaza in prima liga din anul 2006. Daca Gloria Bistrita va trece de muntenegreni, ea va intalni castigatoarea dintre Macedonia si Croatia, iar daca va trece si de turul al doilea, atunci va intalni in al treilea tur a doua reprezentanta a Spaniei in aceasta competitie.

Bogdan Costea
Bogdan Costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Ștefan Târnovanu, eroul de la Salonic: „Ne-am apărat ca Arsenal, ca la handbal. Doar că nouă ne-a ieșit”

FCSB a reușit o victorie importantă cu 1-0 în fața lui PAOK Salonic în Europa League, avansând în cursa pentru calificarea în primăvara europeană. Ștefan...

Elias Charalambous, mulțumit de victoria lui FCSB: „Disciplina și atitudinea au făcut diferența”

FCSB a obținut o victorie importantă în Europa League, învingând PAOK cu 1-0, deși a jucat în inferioritate numerică din minutul 56. Antrenorul Elias...

Şoc în lumea tenisului! Iga Swiatek se desparte de antrenorul Tomasz Wiktorowski

Iga Swiatek, liderul mondial în tenisul feminin, a anunțat o schimbare semnificativă în cariera sa, renunțând la colaborarea cu antrenorul Tomasz Wiktorowski, care a...
Ultima oră
Pe aceeași temă