13.2 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialPNL Bihor vs PNL Cluj

PNL Bihor vs PNL Cluj

Cornel Popa, seful liberalilor bihoreni, a castigat, in iarna, postul de vicepresedinte PNL pentru regiunea de Nord-Vest chiar in fata liderului clujean al partidului, Marius Nicoara.
Vicepresedintele PNL, Cornel Popa, deputat de Bihor si lider al organizatiei locale, a intrat in politica dupa ce initial fusese profesor de fizica si apoi director la firmele fratilor Micula. Pe plan local a ramas sa fie perceput ca fiind "trimisul" celor doi la Bucuresti, desi a negat in repetate randuri acest lucru. Este unul dintre putinii lideri locali care a stiut sa-si faca imagine de pe urma vizitelor facute de lideri si ministri PNL in judet, care veneau sa-i sustina proiectele locale. Totodata, s-a numarat printre primii lideri locali care au denuntat Alianta cu PD in anul 2006. Averea lui Popa consta in cateva case, un cont bancar cu 90.000 de euro si 150.000 de actiuni la diferite firme. Acum cateva luni, liderul Grupului de la Cluj din PSD, Ioan Rus, l-a numit pe Popa mincinos, dupa ce acesta afirmase ca a fost initiatorul proiectului autostrazii Transilvania.
Alaturi de el, la Bucuresti se mai afla deputatul Valeriu Boeriu, care a ramas mai mult in umbra liderului organizatiei locale, Lucia Varga, promovata de PNL dupa alegerile din 2004 in functia de secretar de stat in Ministerul Mediului si care a sustinut Bihorul si a atras fonduri importante in zona. Tot la Bucuresti este  si Emil Bentan, in prezent vicepresedinte la AVAS . Din acest an, in Capitala se mai afla un lider sustinut de PNL, Ilie Bolojan, fost prefect si actual sef al Secretariatului General al Guvernului.
Marius Nicoara este membru fondator al organizatiei clujene a liberalilor, dar si al Grupului Financiar Banca Transilvania. La Cluj, sunt de notorietate relatiile sale apropiate cu clubul Rotary, dar si cu Dorel Goia si Horea Ciorcila, doi dintre cei mai influenti oameni de afaceri. Cotat ca apropiat al premierului Tariceanu, Nicoara a refuzat postul de ministru al Apararii, in locul lui Teodor Atanasiu. Pe plan local, liberalul s-a remarcat prin pozitii moderate la adresa liderului PD, Emil Boc, fiind unul dintre putinii presedinti de organizatii care a decretat ca Alianta va continua pe plan local. Nicoara a adus in ultimii doi ani la Cluj doua investitii de top pe plan regional: Emerson si Nokia, care vor crea 17.000 de noi locuri de munca la finalizare.

Pierderile Clujului

In timp ce din Bihor se merge la Bucuresti, pentru Cluj miscarea este invers. Astfel, in ultimele luni, liberalii clujeni au pierdut mai multe functii, unele detinute, iar altele vizate de organizatia clujeana. La formarea guvernului Tariceanu II, nici un liberal clujean nu a fost cooptat: Norica Nicolai, Horia Uioreanu si rectorul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca nu au fost luati in calcul. Mai mult, secretarul de la Externe, Valentin Naumescu, a fost demis, iar actualul consilier al premierului pe probleme de agricultura, clujeanul Mircea Chertes, nu a obtinut sefia Agentiei Nationale Sanitar Veterinare.

Cele mai citite

Avertismente din mai multe industrii: Ceasuri de lux, oțel, retail și auto afectate de scăderea cererii

Primele luni ale anului 2024 au adus semnale de alarmă din diverse sectoare economice, inclusiv producția de ceasuri de lux, oțel, retail, auto. Printre...

Anul agricol 2024, excelent pentru producția de prune, dar provocările persistă în valorificarea ţuicii româneşti

Anul agricol 2024 a adus o recoltă generoasă de prune, în special pentru soiurile de vară și livezile situate în zonele de câmpie, unde...

Avertismente din mai multe industrii: Ceasuri de lux, oțel, retail și auto afectate de scăderea cererii

Primele luni ale anului 2024 au adus semnale de alarmă din diverse sectoare economice, inclusiv producția de ceasuri de lux, oțel, retail, auto. Printre...
Ultima oră
Pe aceeași temă