Anul agricol 2024 a adus o recoltฤ generoasฤ de prune, รฎn special pentru soiurile de varฤ ศi livezile situate รฎn zonele de cรขmpie, unde condiศiile au fost favorabile. Aceste fructe sunt destinate รฎn mare parte producศiei de ศuicฤ, dar cum poate Romรขnia sฤ transforme ศuica รฎntr-un succes gastronomic?
Irina Mฤrฤศoiu, fondatoarea Pater, un producฤtor de ศuicฤ premium din Argeศ, a declarat la emisiunea ZF Agropower cฤ anul 2024 a fost unul dintre cei mai buni pentru prunele din livezile de cรขmpie, chiar dacฤ alte culturi au fost afectate de condiศiile meteorologice nefavorabile.
รn judeศul Argeศ, care este principalul producฤtor de prune din Romรขnia, Emil Florescu, fondatorul unei exploataศii ecologice, a subliniat cฤ lipsa de apฤ a afectat รฎn mod semnificativ dimensiunea ศi dulceaศa fructelor, cu prunele pentru distilare fiind deosebit de afectate.
De asemenea, unele soiuri au dat fructe mai acriศoare decรขt de obicei, o situaศie care reflectฤ provocฤrile รฎntรขmpinate รฎn acest an.
รn Suceava, Sorin Baciu, fondatorul โDin Livada Baciuluiโ, a avut de asemenea un an agricol prosper pentru prune. Deศi el a plantat iniศial livada pentru nuci, prunii au รฎnceput sฤ producฤ รฎnaintea acestora, oferindu-i o recoltฤ bogatฤ. Totuศi, Baciu se confruntฤ acum cu provocarea valorificฤrii surplusului de producศie รฎntr-o piaศฤ รฎn care preศurile sunt mici, iar consumatorii preferฤ fructele aspectuoase.
Majoritatea prunelor din Romรขnia, transformate รฎn ศuicฤ
Producฤtorii subliniazฤ cฤ, deศi Romรขnia produce cantitฤศi mari de prune, majoritatea acestora ajung sฤ fie transformate รฎn ศuicฤ, รฎn timp ce consumul de prune proaspete este scฤzut, sub 20% din producศie.
Mai mult, ศuica nu beneficiazฤ de o promovare corespunzฤtoare รฎn sectorul HoReCa, ceea ce limiteazฤ potenศialul de creศtere al acestui produs tradiศional.
Irina Mฤrฤศoiu crede cฤ existฤ bariere รฎn adoptarea pe scarฤ largฤ a ศuicii รฎn restaurante ศi baruri, iar lipsa centrelor regionale de colectare ศi depozitare a fructelor, promise de autoritฤศi de peste cinci ani, reprezintฤ o altฤ problemฤ majorฤ pentru producฤtorii de prune.
Aceste centre ar fi fost un real sprijin รฎn gestionarea surplusului ศi รฎn creศterea valorii fructelor prin procesare, spun producฤtorii de prune.