Inainte de a apela la solutia adoptiei, cuplurile care nu pot avea copii, dar isi permit costurile unor tratamente speciale apeleaza la noile solutii ale Reproducerii Umane Asistate.
Tehnicile de Reproducere Umana Asistata (RUA) sunt proceduri medicale prin care un cuplu este ajutat sa procreeze, iar cel mai nou si performant este cunoscut sub numele de "Intra-Citoplasmatic Spermatozoid Injection". ICSI consta in injectarea, cu ajutorul unei pipete speciale, a unui spermatozoid direct intr-un ovul. Acest procedeu prezinta cele mai mari sanse de reusita inregistrate pana acum, totusi nu depaseste un procent de 24-30%. Metoda presupune recoltarea ovocitelor si a spermatozoizilor si pregatirea lor pentru intalnire, prin procedee speciale care sunt de competenta doar a unui embriolog, implicand si utilizarea unei aparaturi specifice. Dupa 48 de ore se realizeaza embriotransferul in uterul matern. Inainte de aplicarea procedeului ICSI, femeia care doreste sa devina mama va fi pregatita printr-un tratament de stimulare hormonala a functiei ovariene. Pentru ca se intampla ca implantul embrional realizat prin ICSI sa fie expulzat de organismul matern, este necesara o noua pregatire hormonala a femeii. Specialistii avertizeaza ca nu este recomandat sa se faca mai mult de 5-6 astfel de incercari pe parcursul a 1-2 ani, cu pauze de cateva luni intre ele, pentru ca tratamentele hormonale de stimulare a functiei ovariene, prea dese si/sau prea multe prezinta riscul declansarii unui cancer de endomedru (de corp uterin). Un alt aspect care trebuie luat in considerare este costul pe care il implica procedeul ICSI, care se ridica la cateva mii de euro. Acest cost este consecinta colaborarii cu specialistii embriologi straini si a utilizarii unei tehnici specifice. Daca ICSI va deveni preferata de cuplurile care doresc sa devina parinti, celelalte procedee de Reproducere Umana Asistata folosite pana acum, ca inseminarea artificiala sau fertilizarea in vitro, neasigurand o rata apreciabila de succes, vor fi mai putin utilizate. Specialistii precizeaza ca ICSI este cel mai recomandat in cazul in care spermatozoizii au probleme morfologice, fiind singurul procedeu care asigura in acest caz sanse de reusita. Incercare complexa pentru cuplu, ICSI implica si o puternica solicitare psihologica, aspect care trebuie luat in considerare, chiar de la inceput.
Dr. Gabriela Cotarcea, specialist obstetrica-ginecologie Spitalul de Urgenta Floreasca
"Sacrificiile femeii care doreste sa devina mama sunt apreciabile, dar una din patru aspirante va reusi prin ICSI."
Dr. Gabriela Cotarcea
Avantaje
» Cazuri
O femeie, mama a doi gemeni, cu trompele uterine legate, pentru a nu mai face copii, s-a hotarat dupa 20 de ani sa retraiasca fericirea maternitatii. Iar doi parinti, trecuti de 40 de ani, care si-au pierdut unicul fiu, au dorit sa devina iar, inainte de a imbatrani, trei.
» Colaborare
Procedeul ICSI se practica la noi doar in clinici particulare in care se colaboreaza cu specialisti din Tel Aviv si Atena.