25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialBelgrad: obstinatie sau resemnare?

Belgrad: obstinatie sau resemnare?

In prima sa sedinta, Parlamentul de la Belgrad a respins majoritar propunerea Natiunilor Unite privind acordarea statutului de independenta partiala provinciei Kosovo, 225 din cei 244 de parlamentari prezenti votand rezolutia de respingere.
Nationalistii si socialistii sarbi au catalogat planul emisarului ONU Martti Ahtisaari drept "complot la adresa Serbiei si sarbilor", condamnand vehement ONU, UE, NATO si "tradatorii din randurile propriei populatii", care au agreat conferirea unei anumite forme de independenta provinciei, pentru inceput sub supravegherea UE. Premierul in exercitiu Voislav Kostunita a criticat "fragmentarea Serbiei", in timp ce presedintele tarii, Boris Tadici, a respins la randul sau perspectiva acordarii independentei provinciei locuite in proportie de 90% de albanezi. Totusi, seful statului si-a reiterat oferta unei autonomii relative, in cadrul careia albanezii ar putea decide asupra "aproape tuturor chestiunilor" legate de soarta lor. El s-a mai pronuntat pentru continuarea rundei de convorbiri desfasurate intre parti, la Viena, sub egida ONU, si care ar trebui sa conduca – in viziunea sa – la o solutie "dreapta", dar nu "impusa".
çn rezolutie se mai avertizeaza asupra "consecintelor de neimaginat" ale unei "independente impuse", ce ar destabiliza situatia din Balcani si ar crea "un precedent periculos in rezolvarea problemelor minoritatilor si disputelor teritoriale" peste tot in lume. Pe de alta parte insa, s-a autorizat formarea unei echipe de negociatori pentru a participa la intalnirile cu liderii albanezi – fara ca aceasta sa poata insa incheia vreo intelegere in lipsa acordului oficial al Legislativului de la Belgrad.
Conform planului fostului presedinte finlandez Ahtisaari, partile ar urma sa revina la masa negocierilor in cursul acestei luni pentru o serie de aspecte finale, emisarul sperand ca provincia sa-si declare independenta spre sfarsitul anului, eventual la toamna, demers care ar fi recunoscut imediat pe plan international. çn acest sens, SUA si statele europene si-au semnalat deja disponibilitatea in vederea relansarii relatiilor. Singura, Rusia a avertizat cu un veto in cadrul Consiliului de Securitate, daca sarbii si albanezii nu vor conveni viitorul provinciei in egala masura.
çn pofida unitatii afisate de principalele partide politice din Serbia, politicienii si analistii internationali sunt de parere ca aceasta a fost doar una de fatada, sarbii fiind constienti de faptul ca provincia Kosovo reprezinta, de-acum, o cauza pierduta pentru Belgrad, votul de miercuri constituind doar un mijloc de a asigura responsabilitatea tuturor partidelor pentru pierderea iminenta a provinciei istorice.    

Cele mai citite

VIDEO. Maria Cârneci, fără perdea. Dezvăluiri emoționante despre relația cu Romulus Petrescu

Prezentă în emisiunea de la Kanal D "40 de întrebări" cu Denise Rifai, Maria Cârneci a vorbit despre relația cu Romulus Petrescu, despre viața...

CFR Cluj – Rapid 3-2. Giuleștenii rămân fără victorie în play-off

CFR Cluj a câștigat derby-ul alb-vișiniu disputat pe teren propriu împotriva Rapidului cu scorul de 3-2 și și-a consolidat poziția a doua în clasamentul...

Aglomeraţie pe drumurile dinspre mare și munte spre Capitală. Rute alternative

Centrul Infotrafic din IGPR anunţă că este inregistrată aglomeraţie pe sensul de coborâre al DN1 către Ploieşti, între staţiunile Predeal şi Buşteni, dar şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă