12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăInternaționalIranul și-a retras armamentul de lângă Platoul Golan

Iranul și-a retras armamentul de lângă Platoul Golan

Sprijinit de Rusia, Iran şi miliţia şiită Hezbollah, preşedintele sirian Bashar al-Assad a recucerit teritoriul din sud-vestul Siriei de la rebeli, aducând forţele pro-Assad în apropierea graniţei israeliene.

‘Iranienii s-au retras şi formaţiunile lor şiite nu sunt acolo’, a afirmat Alexander Lavrentiev, emisarul special al preşedintelui Vladimir Putin în Siria.

Lavrentiev a afirmat că personal iranian la care s-a referit ca fiind consilieri s-ar mai putea afla printre forţele armatei siriene care rămân aproape de graniţa israeliană.

‘Însă nu există unităţi şi armament greu care ar putea reprezenta o ameninţare pentru Israel la o distanţă de 85 km de linia de demarcaţie’, a mai spus oficialul rus.

Oficialii israelieni consideră forţele iraniene şi Hezbollah ca fiind o ameninţare directă la adresa securităţii ţării lor.

Săptămâna trecută, un oficial israelian a declarat, sub rezerva anonimatului, că Rusia s-a oferit să ţină forţele iraniene la o distanţă de cel puţin 100 km de linia de demarcaţie din Platoul Golan.

Însă Israelul a respins oferta, care a venit în timpul unei întâlniri între premierul israelian Benjamin Netanyahu şi ministrul de externe Serghei Lavrov.

Oficialul a afirmat că Netanyahu i-a spus lui Lavrov că ‘nu va permite ca iranienii să se afle nici chiar la 100 de kilometri de graniţă’.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă