Autoritatile locale si oamenii de afaceri din Tara Lapusului mizeaza pe turism pentru relansarea economiei locale. In conditiile in care din punct de vedere al traditiilor si al portului popular zona a fost influentata de Maramuresul istoric si de Bistrita, brandul turistic al zonei este cladit in jurul vechilor biserici de lemn.
Desi Tara Lapusului a fost dintotdeauna o zona aparte de Maramures, traditiile si portul popular au suferit influente puternice din partea regiunilor invecinate: zona Satra a fost marcata de influente din Maramuresul istoric, iar zona Suciurilor de traditiile bistritene.
In lipsa culorii locale din arhitectura ori din portul popular, turismul din Tara Lapusului mizeaza pe monumentele sale istorice ca sa ii atraga pe turisti. Unul dintre cele mai cunoscute este reprezentat de biserica de lemn „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” din Rogoz. Aceasta dateaza din secolul al XVII-lea, fiind recunoscuta ca bijuterie arhitectonica si iconografica, fapt pentru care a fost integrata in patrimoniul UNESCO.
La sfarsitul secolului al XVIII-lea, zugravul Radu Munteanu din Ungureni a realizat o noua pictura a bisericii in stil post-bizantin, ce anticipa, printr-o serie de elemente decorative, dar si prin spontaneitate, pictura naiva. Turistii iau cu asalt in fiecare vara si manastirea Rohia. Ea este renumita, in primul rand, pentru faptul ca aici si-a petrecut ultimii ani din viata carturarul Nicolae Steinhardt.
Lacasul monahal, ridicat in anul 1920, isi datoreaza ctitorirea unei viziuni supranaturale atestata de preotul Nicolae Gherman. Manastirea este situata la doar sapte kilometri de orasul Targu Lapus.
Rafting pe raul Lapus
Printre atractiile turistice ale zonei se inscriu Muntele Satra, unde se ascundea celebrul haiduc Pintea Viteazu, defileul Lapusului, Muntii Tibles, izvoarele de apa minerala de la Stoiceni, vizitele la mesterii populari, frecventarea sarbatorilor traditionale, raftingul pe raul Lapus sau excursiile la cabanele din munti. Ultimele sunt destinate mai ales tinerilor care isi petrec vacantele in nordul tarii.
Un prim pas pentru relansarea turismului a fost infiintarea, in 2001, a Asociatiei Microregiunea Tara Lapusului, constituita initial ca o asociatie a primariilor din zona Lapusului. Asociatia a realizat, cu finantare europeana ori americana, un proiect de semnalizare turistica a Tarii Lapusului, sau modernizarea accesului in incinta Bisericii din Rogoz.
„In viitor este necesar sa fie atrase cat mai multe fonduri pentru infrastructura. Tara Lapusului are nevoie de un proces de rebranding, in care brandul cultural consacrat sa co-existe cu brandul turistic Tara Lapusului”, a spus fostul director executiv al Asociatiei Microregiunea Tara Lapusului, Ducu Hotima.